Site icon Vipavska.eu

Opčine in Možina: Država in domovina

Jože Možina

Ob bližanju 30-letnice slovenske osamosvojitve in vojaške obrambe neodvisnosti prirejata Društvo slovenskih izobražencev in Društvo Finžgarjev dom poseben večer, posvečen skupnemu ogledu dokumentarnega filma Domovina in država ter razgovoru z njegovim avtorjem dr. Jožetom Možino o takratnem dogajanju in o poti, ki jo je matična Slovenija prehodila v zadnjih treh desetletjih.

Zaradi spoštovanja predpisov za omejevanje pandemije bo srečanje v torek, 15. junija, v dvorani Finžgarjevega doma na Opčinah (Dunajska cesta 35) z začetkom ob 20. uri. Sočasno bo srečanje dosegljivo tudi po kanalu YouTube Slovenske prosvete (https://www.youtube.com/channel/UCZ8w0ne2_-z3YHn39laGOxA)

Enourni film Televizije Slovenija iz leta 2006 z izvirnimi posnetki obnavlja obdobje slovenske pomladi; prvih povojnih demokratičnih volitev v Sloveniji leta 1990 z zmago Demosa; plebiscita, s katerim se je ogromna večina Slovencev odločila za samostojnost; izgradnje države, tudi z oblikovanjem Teritorialne obrambe; razglasitve neodvisnosti, agresije Jugoslovanske ljudske armade, zmagovite samoobrambe, pogajanj in odhoda zadnjih jugoslovanskih vojakov; mednarodnega priznanja nove države.

Avtor, ki sintetično in zelo jasno obnavlja dogodke, ki smo jih mnogi spremljali zdaj vzneseno zdaj zaskrbljeno, tudi za mlajše pa so lahko vir navdiha in samozavesti, bo na začetku uvedel dokumentarec, nato pa bo razpolago za razpravo.

Jože Možina, ki je časnikar in avtor dokumentarnih filmov, je zaslovel tudi zaradi odmevnih oddaj Pričevalci in Intervju, je pa tudi doktor zgodovinskih znanosti. Sad njegovih raziskav je med drugim njegova prodorna monografija iz leta 2019 Slovenski razkol, Okupacija, revolucija in začetki protirevolucionarnega upora.

DELITE
Exit mobile version