Policija vdrla na Novo24TV, novinarsko združenje protestira (ZNP), saj se krši svoboda izražanja

“Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) odločno obsoja vdor policije v prostore Nova24TV. To naj bi se zgodilo na podlagi prijave s strani parlamentarne komisije, ki deklarativno preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, a je bila dejansko ustanovljena za obračunavanje z največjo opozicijsko stranko SDS in mediji, ki so tej stranki blizu. To je javno potrdila tudi nekdanja predsednica komisije Mojca Pašek Šetinc.

Policijska racija je očiten politični pritisk na medij, ki aktualni vladi ni po volji. Jasno je, da je bila policija, v kateri je vlada Roberta Goloba v zadnjih dveh letih obilno politično kadrovala (spomnimo se samo opozoril nekdanje generalne direktorice Tatjane Bobnar), znova zlorabljena v politične namene. Zalo povedno je, da se je to zgodilo le deset dni pri volitvami v Evropski parlament, na katerih strankam vladne koalicije večina anket pripisuje dokaj slab rezultat. 

Gre za poskus ustrahovanja in utišanja do oblasti kritičnih medijev v stilu samodržcev, kakršen je denimo ruski predsednik Vladimir Putin. S takšnimi potezami aktualna oblast postavlja Slovenijo med najhujše kršiteljice medijske svobode v Evropski uniji. Svoboda medijev je temeljna pravica, ki je zaščitena v številnih mednarodnih dokumentih, kot je Univerzalna deklaracija človekovih pravic (člen 19) in Evropska konvencija o človekovih pravicah (člen 10). Oba dokumenta poudarjata pravico do svobode izražanja in dostopa do informacij.

ZNP poziva vse odgovorne, da nemudoma prenehajo s takšnimi političnim pritiski na delo ustvarjalcev medijskih vsebin. Apelira pa tudi na pripadnike policije, naj se uprejo nadaljnjim poskusom politične zlorabe te institucije.

Upravni odbor ZNP (29. maj 2024)”

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več