Na današnji dan: Tovariši so bili proti

Na Kongresnem trgu v Ljubljani so Demosove stranke 31. maja 1991 organizirale veliko zborovanje, s katerim so ljudje obsodili ravnanje JLA ob poskusu zavzetja učnega centra TO v Pekrah. Šlo je za protest prti delovanju JLA, ko je prišlo do prve smrtne žrtve, ko je transporter 25. maja povozil Josefa Šimčika.

Po odmiku časa je zanimiv razvoj dogodkov pred tem. 28. maja se je Janez Janša pogovarjal z dr. Jožetom Pučnikom in Milanom Kučanom, ki sta idejo o zborovanju političnih strank na Kongresnem trgu v Ljubljani podprla. Janša je zapisal: ≫Tudi Kučan je sprejel moj argument, da je boljše organizirati nekaj mitingov in tako izraziti enotnost kot pa takšen vtis potem, ko bo prepozno, ustvarjati z orožjem.≪

Takratne opozicijske stranke Združena lista, LDS in Socialistična stranka pravih argumentov, zakaj je udeležbo odpovedala, ni predstavila. Dr. Ciril Ribičič je dejal: ≫Mi pač ocenjujemo, da nobeno zborovanje ne more biti nadomestilo za delovanje skupščine.≪ Jožef Školč je dejal, češ da si z zborovanjem Janša in Bavčar želita kupiti odpustke za napake, narejene s pekrskimi dogodki. Vse skupaj je prišlo tako daleč, da se je na stran tistih, ki so bili za zborovanje, postavil celo Milan Kučan.

Školču je rekel, da naj se nekoliko ‘ohladi’ …

Fotografija: Jožef Školč/Wikipedija

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več