Na današnji dan: Grenak kos kruha

Zaradi velike revščine so Slovenci kmalu začeli iskati v tujini svoj boljši kos kruha. Zato so se v kar v precejšnjem številu odzvali tudi pozivu, ki ga je izdal avstrijski cesar Franc Jožef 3. junija 1864. Kot prostovoljci naj bi odšli v Mehiko v pomoč cesarjevemu bratu Maksimilijanu, ki ga je Napoleon imenoval za mehiškega kralja, a so se mu domačini uprli.

Potrebovali so 6000 prostovoljcev za pehoto in 3000 za mornarico. Za sprejem je bilo nekaj pogojev. Morali so biti krščanske vere, neoženjeni ali vdovci brez otrok, stari največ 40 let in visoki najmanj 59 palcev, to je 150 cm. Prva skupina prostovoljcev je odplula iz Trsta oktobra 1964. Francoska ladja je prepeljala čez morje 24 častnikov in 986 vojakov.

Uporniki so zmagovali, vendar Maksimilijan ni hotel bežati, tako da so ga Mehičani junija 1867 ujeli in ustrelili. Marca 1867 je moral odpoklicati iz Mehike svoje vojake tudi francoski cesar Napoleon.

Od avstrijskih prostovoljcev, ki so jim na Slovenskem rekli ≫meksilajnarji≪, se jih je do aprila 1867 vrnilo domov samo 1151.

V Mehiki so dobili zelo grenak kos kruha in Janez Bleiweis je ob njihovi vrnitvi v Novicah zapisal: ≫Al kakošni so ti reveži!≪

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več