Na današnji dan: Šešokovo “čisto vino”

V slovenski skupščini je 5. junija 1991 prišlo do odmevnega nastopa novega finančnega ministra Dušana Šešoka. Poslance je opozoril, da se bo Slovenija 26. junija osamosvojila le ≫normativno≪, ne pa tudi v resnici, ker za to še ne bodo izpolnjeni vsi pogoji. Na gospodarskem področju namreč Slovenija še ne bo imela svojega denarja, zadostnih deviznih rezerv, centralna banka v tujini še ne bo priznana, do takrat pa tudi še ne bo pripravljena delitvena bilanca.

Dušan Šešok je ≫nalil čistega vina≪. Povedal je, da meje s Hrvaško ne bo, da ne bo potnih listov, da ni rešena delitvena bilanca, da je denar, ki sta ga pripravila predhodnika finančni minister Marko Kranjec in podpredsednik vlade Jože Mencinger, ki sta odstopila, neuporaben in neprimeren za izdajo. Njegov nastop je bil sicer deležen nekaj negodovanja v vrstah opozicije, pravi vihar pa je sprožil v vrstah Demosa. Liberalec Vitomir Gros je malodane zahteval aretacijo Šešokovih predhodnikov, ostro pa so se odzvali predvsem v SDZ.

Sredi junija 1991 gospodarstveniki niso delili optimizma s politiki in večinskim javnim mnenjem. Med njimi ni bilo veliko takih, ki bi trdili, da se bo z osamosvojitvijo začel preporod slovenskega gospodarstva. Vse preveč je bilo neznank in negotovosti, zlasti glede na to, da je gospodarska rast vztrajno padala, ekonomisti pa so napovedali, da bo najnižjo točko dosegla šele naslednje leto.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več