Na današnji dan: Zmeda v Zagrebu

Tri dni pred osamosvojitvijo Slovenije, 22. junija 199, je slovenska delegacija odšla na zadnje usklajevanje v Banske dvore v Zagreb. Podrobno so predstavili, kako je Slovenija pripravljena za prevzem carine, zasedbo mejnih prehodov in številne druge operativne stvari.

≫Tudman je vprašal svoje – kako je pa pri nas – in so mu povedali, da oni niso tako daleč,≪ se je sestanka čez leta spominjal Milan Kučan. Igor Bavčar pa je zapisal: ≫Hrvati kljub dogovoru iz Ljubljane niso imeli v rokah prav nič in celo tako daleč smo prišli, da je Tuđman spraševal svoje ministre: ‘Kako to da ovo nismo napravili? Zar vam nisam rekao, da pripremite taj zakon? Pa dobro, imamo nešto u frižideru … ‘ pa to in ono, skratka nič. Zadeva je prišla tako daleč, da je Kučan na koncu rekel: ‘Mi pričakujemo samo to, da – če nič drugega – ne spustite vojske, ko bo šla na nas.’ Odgovor je bil: ‘Naravno, mi znamo …’ in v tem smislu naprej.≪

Medtem sta opozicijski hrvaška in slovenska stranka prenoviteljev poslali poziv, v katerem so zahtevali takojšnjo sklenitev sporazuma o jugoslovanski skupnosti suverenih republik.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več