Na današnji dan: Razburkano leto 1990

Leta 1990 se je v Sloveniji zvrstilo več izrednih dogodkov. Aprila so bile prve večstrankarske volitve, konec decembra pa plebiscit o neodvisnosti. Dogodki so si izredno hitro vrstili celo leto.

30. junija 1990 je predsednik novoizvoljenega Izvršnega sveta Lojze Peterle javno pojasnil, zakaj je osebno odnesel iz prostorov, v katerih so potekale seje IS, Titovo sliko: ≫Sam sem sliko snel zato, ker služba, ki sem jo prosil, naj to stori, tega ni napravila.≪

Ob desetletnici Titove smrti je v začetku maja v Zagrebu ZK Hrvaške – Stranka demokratičnih sprememb pripravila žalno slovesnost, pred beograjsko skupščino pa je Srbska demokratska stranka protestirala proti ohranjanju Titovega kulta osebnosti.

V Beogradu je predsedstvo Srbije sklenilo, da bo na Kosovu za varstvo ustavne ureditve skrbel republiški sekretariat za notranje zadeve.

Predstavnik zveznega sekretariata za ljudsko obrambo je pojasnil, da je JLA kazensko ovadila slovenskega predsedniškega kandidata dr. Jožeta Pučnika. Slovenijo je le dva dni pred volitvami obiskal zvezni sekretar za ljudsko obrambo general Veljko Kadijević, kar je SDZ označila kot pritisk in zastraševanje, v ZKS-SDP pa so hiteli pojasnjevati, da je bil obisk vljudnostne narave.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več