S svetnikom na ti: Ljuba moja sveta Estera!

Na koledarju je ob tvojem imenu zapis, da si svetopisemska žena. In res tvoja zgodba sega v davno Staro zavezo, v šesto stoletje pred Kristusom, vendar pa se bere kot kak sodoben roman. In je v tej tvoji zgodbi vse, kar je potrebno za bestseler, ki se bere pred spanjem ali na plaži: politične in posteljne intrige, romanca in drama, ljubezen in ljubosumje, vohunske spletke, izdajstvo, smrtna nevarnost, rešitev v zadnjem trenutku in srečen konec! Pa naj še kdo reče, da je Sveto Pismo dolgočasna knjiga.

Kot se za dobre knjige, oziroma zgodbe spodobi, ne bom razkrival vsebine, da morebitnemu bralcu ne pokvarim užitka …

Ne morem pa mimo opazke, da nikjer nisem zasledil ali si – kot svetnica – zavetnica komu in priprošnjica za kaj ali karkoli? In bi, glede na to, da v Knjigi vseh knjig piše, da si bila »lepe postave in lepa na pogled« lahko bila zavetnica missic! Oziroma vseh deklet, ki se podajo na lepotna tekmovanja, saj te je kralj Ahasver za ženo, ali bolje za eno od svojih žena, vzel na podlagi vsedržavnega izbora in si v znak zmage od njega prejela diadem. Ki jih – poleg lente in šopka – še danes delijo na podobnih lepotnih izborih.

Lahko bi bila tudi zavetnica vseh prvih dam! Če so v zgodovini mesta kraljic ali kraljevih boljših polovic zasedala ženske, ki so tja prišle zaradi krvnih zvez, plemiških nazivov in bogastva, so vsaj v novejši zgodovini znane dame, ki so ta mesta zasedla zgolj in izključno zaradi lepote. Ne nazadnje je na prestolu prve dame Amerike ne dolgo nazaj sedela tovrstna lepotica. Ki je bila celo naše krvi! Se pa bojim, da Melanija za svoj narod, tudi če bi hotela, ne bi mogla storiti toliko, kot si za svojega storila ti. Kajti kralj je le kralj, predsednik pa predsednik … da o trgovcih sploh ne bi!

Lahko pa bi bila tudi zavetnica bork za pravice žensk in je čudno, da te feministke še niso nalimale na svoje transparente, saj si že v davni zgodovini uspešno rušila stereotipe o ženski nesposobnosti in nemoči … ali o tem, da lepota in pamet ne gresta skupaj!

Je pa tvoja zgodba, seveda, tudi zgodba o veri, predanosti in zaupanju v Boga … in je tako jasno vsaj to, zakaj nisi zavetnica feministk.

Ljuba sveta Estera. Obilo žegna za tvoj god. Čuvaj naše lepotice in jim – kot vsem preostalim, ki nismo tako zelo lepi – izprosi pameti!

Gregor

Čušinov prispevek lahko poslušate tudi na podcastu na Radiju Ognjišče: KLIK

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več