Na današnji dan: Jutranja zvezda

Slovenski misijonar in raziskovalec Ignacij Knoblehar se je rodil v Škocjanu pri Novem mestu 6. julija 1819. Po študiju bogoslovja v Ljubljani in na misijonarskem zavodu v Rimu je prevzel misijonsko postajo v Kartumu.

Knoblehar je vodil šest odprav, na katerih je prodrl po Belem Nilu tako daleč na jug Sudana kot pred njim še noben belec.

Domačini, ki so ga imeli že na pol za svojega, so ga poznali pod imenom Abuna Soliman. Njegova raziskovalna prizadevanja je podpiral avstrijski cesar Franc Jožef osebno. Z njegovo finančno pomočjo je Knoblehar ustanovil Marijino družbo za pospeševanje katoliških misijonov v srednji Afriki in kupil 18 metrov dolgo železno ladjo Stella matutina (Jutranja zvezda).

Na potovanjih je sistematično zbiral geografske, naravoslovne, etnološke in jezikovne podatke. Slovel je kot eden najboljših poznavalcev Belega Nila in bil leta 1857 izbran za častnega člana dunajskega geografskega društva. Muzejem v Ljubljani in na Dunaju je podaril etnološke in naravoslovne zbirke, rokopisne zapuščine in dnevnike potovanj po Nilu, slovar barijskega jezika pa Avstrijski nacionalni biblioteki na Dunaju.

Naslovnica: Wikipedija

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več