Društvo Slovenski Tigr poziva, naj 13. maj postane državni praznik

Proslava 27. aprila je bila dostojna počastitev spomina na TIGR. Bila je kakovostna in pluralna, kakršen je vedno bil tudi TIGR. Tigra se ne spodobi spominjati z enoumnim in pristranskim pogledom na svet. 80 let po dogodku in 30 let po osamosvojitvi z veseljem pričakujemo nov državni praznik, ki si ga zasluži TIGR. Izključevanje je ostanek nostalgije po časih enoumja, ki jih moramo preseči.

Pozivamo društvo Tigr Primorske, da se pridruži prizadevanjem, da bo praznovanje TIGRA dostojen izraz njegovega izvorno domoljubnega in neizključujočega pluralnega značaja. Kajti Tigr ne izključuje, TIGR združuje.

Obenem pozivamo Zvezo borcev na gesto sprave: opravičilo spričo izdajstva njihovega pripadnika, storjenega tigrovcem v noči z 12. na 13. maj 1941.

Nedavna državna proslava v počastitev TIGRA je bila v razdobju 80 let prva po letu 2005. Upamo, da bo odslej vsako leto na dan 13. maja in da spomina na TIGR ne bo potrebno zavijati v splošno in potvorjeno embalažo upora, s katerim TIGR nima nič.

TIGR nima primere ne v Sloveniji, ne v Evropi. Njegov sijaj je zgled tudi za današnjo Evropo kot primer izvornega antifašizma. Smrt fašizmu, svoboda narodu, je tigrovski, ne komunistični pozdrav.
Vili Kovačič
predsednik društva Slovenski TIGR 13. maj

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več