Spomin na skladatelja Premrla na Nanosu

Turistično društvo Podnanos je na kresni večer organiziralo proslavo Poklon domovini v čast dneva državnosti in avtorja himne Stanka Premrla. Kulturni program so izvedli pri v cerkvici svetega Hieronima na Nanosu.

V uvodnem delu programa je bila maša, ki jo je malo pred sončnim zahodom daroval šembiški župnik Tomaž Kodrič pred cerkvico. V pridigi je opozoril, da moramo biti strpni do rojakov, moliti za domovino in moliti za naše politike.

Po maši se je začel kulturni program, posvečen 140. letnici rojstva šembiškega rojaka, skladatelja in duhovnika Stanka Premrla, avtorja slovenske himne. Slavnostni govorec je bil zgodovinar in novinar Tino Mamić. Govoril je o nizki samopodobi Slovencev. “Slovenec mora samemu sebi vrniti ponos. Ta pa lahko naredi samo na en način. Da se ozre nazaj. Da si ogleda kaj vse so naredili njegovi predniki. Verjemite mi, da tega ni malo. Niti približno,” je povedal.

Nastopil je priznani mešani Komorni zbor Ipavska. Zapeli so že med mašo in intonirali himno. Delčku pesmi lahko prisluhnemo tukaj: KLIK

Zaradi močne burje kurjenje običajnega kresa ni bilo mogoče. Namesto tega so pripeljali košaro balona na vroči zrak in tako ustvarili velik plinski plamen. Za varnost so poskrbeli šembiški gasilci.

Sledil je dokumentarni posnetek ob postavitvi spomenika slovenski himni na grobu skladatelja Premrla na ljubljanskih Žalah. Na velikem ekranu so predvajali govor predsednika države Boruta Pahorja in ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta.

Sledil je napovednik dokumentarnega filma o Premrlu. Film še ni končan.  Zanj sedaj zbirajo prostovoljne prispevke, za pokritje vseh stroškov.

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več