Kapucin Pashal Prša obsojen spolnih zlorab in odpuščen iz kleriškega stanu

3. januarja so na spletni strani Škofije Murska Sobota objavili novico, da je bil nekdanji kapucinski brat in duhovnik, Pashal Prša, ki je bil za poskusno dobo sprejet v škofijo Murska Sobota, v upravnem kazenskem postopku Metropolitanskega cerkvenega sodišča v Ljubljani spoznan za krivega spolnih zlorab več mladoletnih oseb.

Kriv spolnih zlorab več mladoletnih

»Z izvensodno odločbo mu je bila 20. septembra 2021 naložena zakonita kazen odpusta iz kleriškega stanu (kan. 290 tč. 2). Kanonski ukrep odslovitve je Kongregacija za nauk vere dokončno potrdila z dopisom 25. novembra 2021 (Prot. Št. 425/2012 – 86328). Upravni kazenski postopek je v tem primeru zaključen. Obtoženi je bil 21. decembra 2021 od soboškega škofa ordinarija seznanjen z zaključkom upravnega kazenskega postopka. S tem dnem so mu ugasnile vse pravice, ki izvirajo iz duhovniškega posvečenja (kan. 292),  z upoštevanjem kan. 291.,« so zapisali.

Škof prosi odpuščanja

Murskosoboški škof dr. Peter Štumpf pa javno prosi »žrtve vpletene v upravni kazenski postopek, odpuščanje zaradi hudega ponižanja njihovega človeškega dostojanstva in prizadetih bolečin«. Škof Štumpf prosi tudi za molitev, »da bi žrtve ohranile upanje na smiselnost in neprecenljivi pomen njihovega življenja, obenem pa da bi se Cerkev povsem očistila zla spolnih zlorab.«

Obsojeni Pashal Prša je več let služboval tudi v kapucinskem samostanu v Vipavskem križu, kjer je predvsem mlade poučeval igranja orgel. Portal Domovina poroča, da je samo na Vipavskem znano veliko žrtev, ki jih je za manjši avtobus. Več o tem v članku TUKAJ.

Barbara – žrtev, ki si je upala javno spregovoriti

In prav iz Vipavske doline prihaja Barbara Kompara, ki se je pred dvema letoma javno izpostavila kot ena od njegovih žrtev. O tem je portal Vipavska poročal že leta 2019 v članku TUKAJ.

O zlorabi, ki jo je doživela pri rosnih 11 letih, je javno spregovorila na tiskovni konferenci iniciative Dovolj.je, kjer je povedala da se takrat niti ni dobro zavedala, kaj se z njo dogaja. Občutke sramu, gnusa in strahu je več let držala v sebi, potem pa se je odločila z njimi spoprijeti. Potrebovala je več kot desetletje obiskov psihoterapije, da je ozavestila, kaj se ji je zgodilo in je storilca prijavila policiji.

Z njim se je enkrat srečala in videla, da še vedno deluje in da ima še vedno stike z mladimi. In to je bila kaplja čez rob, zato ga je prijavila.

»Ko sem dala prijavo, so bili odzivi okolice negativni, izločila me je, češ, kaj se grem, da nisem edina. Tudi duhovnik je želel ljudi obrniti proti meni. V okolju, kjer sem živela, je bil zelo poznan,« je Barbara Kompara povedala v intervjuju za revijo Ona Plus leta 2019.

Povedala je, da ga še pred kakšnim letom ni mogla videti, bala se je, da bi mu kaj naredila, toliko jeze je bilo v njej. Zdaj pa čuti, da je nad njim, počuti se močnejšo kot on, ne boji se ga več. Ne čuti niti jeze do njega, zdi se ji zelo majhen.

Intervju z Barbaro Kompara najdete v celoti na povezavi TUKAJ.

Iz koprske škofije, v kateri se je zgodila večina zločinov, doslej niso objavili nobenega sporočila za javnost. Isto velja za vodstvo slovenskih kapucinov. Objavljamo fotografijo Pashala Prše iz leta 1979, ko je poučeval orgle v Vipavskem Križu. Fotografija je objavljena na internetu.

Fotografija na naslovnici: Iniciativa Dovolj.je, novinarska konferenca leta 2019

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več