Umrl je msgr. Franc Prelc (1937-2022), ustanovitelj prve komune za odvisnike

Umrl je Franc Prelc (1937-2022), pionir dela z mladimi narkomani. Ustanovil je prvo skupnost za zdravljenje narkomanov. Prelc je delal tudi z alkoholiki, brezdomci in begunci. Bil je župnik pri Sv. Antonu, pred tem pa v Portorožu, kjer je zgradil novo cerkev.

Dolgoletni sodelavec Karitas in ustanovitelj skupnosti Srečanje, pionirske skupnosti za mlade odvisnike od drog Franc Prelc je umrl po večmesečni bolezni, raka na trebušni slinavki. O svoji bolezni je župnik iz Sv. Antona odkrito govoril tudi v medijih in ga v svojem slogu skromnosti in ponižnosti imenoval “prijatelja”. Ob 10. zjutraj je župnija Sv. Anton, ki sta jo vodila v duhovniški skupnosti skupaj z msgr. Jožkom Pircem, objavila: “Ob 4.30 je v prisotnosti sestre Kristine oče Franc Prelc odpotoval k nebeškemu Očetu.”

Franc Prelc ob podelitvi monsignorskega naslova v Kopru. Z leve: msgr. Aleksander Lestan, msgr. Franc Bole in msgr. Prelc leta 2011. Foto (c): Tino Mamić

O Prelcu veliko pove njegovo pričevanje v oddaji Jožeta Možine na TV Slovenija. Režiser oddaje Možina ga takole opisuje:

“Primorski duhovnik Franc Prelc se nam v izjemni življenjski izpovedi predstavi kot skromen in pristno veren dušni pastir. Ko pa podrobneje spoznamo njegovo življenje in njegova dobra dela, ki jih je skupaj s sestro Kristino in sodelavci opravljal desetletja, ga lahko uvrstimo med najbolj karizmatične in karitativne osebnosti na Slovenskem. Pričevanje se odvilo v času, ko je oče Franc soočen s težko boleznijo, način pa, kako jo sprejema, kako se s to preizkušnjo spopada, je izjemen zgled duhovne moči in predanosti Božji volji.

Prelčeva družina izvira iz Istre, nekje na tromeji s Krasom in Brkini. Mama je bila izjemna ženska, ki je hotela v misijone v Indijo, a je župnik, sorodnik, zahteval, da ostane doma. In tako se je poročila, iz številne družine pa je izšlo veliko duhovnik poklicev. Prvi spomin so vezani še na čas vojne. Prelčeva hiša, ki je veljala za domovanje odprtih vrat, je bila tudi zatočišče za partizane. Pozneje, po vojni, ko so fantje in dekleta odhajali v duhovne poklice, se je to pozabilo in tudi Franca so silili, da bi delal za Udbo, a je odločno zavrnil.
V pričevanju spoznamo razmere v semenišču v Pazinu, kjer so se formirali izjemni letniki primorskih duhovnikov. Oče Franc je po novi maši z vsem srcem zagrizel v pastoralno in karitativno delo, ob njem je bila ves čas sestra Kristina in vedno tudi predani sodelavci.
Najdlje je bil župnik v Portorožu, kjer so takrat ustvarili župnijo in zgradili čudovito Marijino cerkev. Potem je tu župnija sv. Antona v Bertokih, kjer se je zaradi bolezni odpovedal poslanstvu župnika, a po svojih močeh deluje naprej za ljudi in splošno dobro. Zelo dejaven je v Marijinem delu, kar v pričevanju lepo predstavi. Seveda pa je govor tudi njegovi pobudi za pomoč odvisnikom od mamil, iz česar so zrasle komune po Sloveniji. Še v Portorožu pa je nastala tudi skupnost Vrtnica za odvajanje od alkohola.”

Franc Prelc ob podelitvi monsignorata leta 2011. Foto (c): Tino Mamić.
Pogreb bo v petek, 21. oktobra 2022. V župnijsko cerkev v Svetem Antonu bo župnik Franc pripeljan ob 10.00. Ob 13.00 bo tam maša zadušnica, ki jo bo daroval škof Jurij. Pokojni bo nato prepeljan v romarsko cerkev v Vremah, kjer se bo od njega mogoče posloviti od 14.30 naprej. Ob 15.30 bo tudi v Vremah sveta maša in nato pokop.
DELITE
Ne spreglejte
Naloži več