Terčeljev večer župnije Šturje

Župnija sv. Jurija Šturje v Ajdovščini je ob obletnici mučeniške smrti duhovnika Filipa Terčelja v petek, 7. 1. 2022, organizirala spominski večer. Ob 18. uri je bila v cerkvi sv. Jurija v Šturjah v Ajdovščini sveta maša, po njej pa ob 19.30 v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini predstavitev knjige dr. Jožeta Možine: Slovenski razkol.

Večer je bil namenjen spominu mučeniške smrti duhovnika Filipa Terčelja od katere mineva 76 let. Posebno bi se ob tem rad zahvalil organizatorju dogodka, župniji Šturje in župniku Zoranu Zorniku, zahvala tudi vsem organizatorjem Terčeljevih dnevov in simpozijev v preteklosti, vsem, ki so odgovorni za postopke za beatifikacijo, pokojnemu pisatelju Alojzu Rebuli za roman Nokturno za Primorsko kjer je Terčelj glavni junak, sorodnikom ter drugim, ki so kakor koli povezani z njim in ga nosijo v srcu in se mu priporočajo in na ta način ohranjajo živ spomin na našega mučenca. Verujemo in verjamemo, da bo nekoč zasedel „uradno“ mesto na oltarju svetnikov Katoliške Cerkve.

Vedno sem se spraševal, kako je mogoče, da človeka, ki se tako bori proti fašizmu, kot se je Terčelj kot Čedermac s knjigo, kulturo, zavzemanjem za ljudi, ki je bil preganjan od taistega režima, na koncu usmrtijo pripadniki nove oblasti, ki se je imenovala protifašistična?

Dejan Škvarč

Knjiga Slovenski razkol avtorja dr. Jožeta Možine, ki je bila predstavljena na večeru, nam je to razjasnila v luči „enakih vatlov“ do vseh vpletenih in ne zgolj enostranske manipulacije, propagande in poveličevanja, kot smo ga bili navajeni do sedaj. Knjiga je sad dvajsetletnega raziskovanja ter zbiranja arhivskega gradiva in pričevanj. V njej avtor odstira nove poglede na drugo svetovno vojno na Slovenskem, predvsem v luči razlogov in krivde za slovenski narodni razkol. Potek vojne prikazuje natančno z vidika žrtev. Vsebuje številne doslej nepoznane arhive, fotografije, dokumente, zemljevide in grafe. Knjiga je težko pričakovano zgodovinsko delo. Je aktualna, pomaga razumeti preteklost in preko nje sedanjost ter je pomembna tudi za slovensko prihodnost. Dogodka se je udeležila tudi poslanka državnega zbora Eva Irgl, ki v okviru svojega dela in vrednot pokriva tudi področje povojnih pobojev, ki so tako zelo zaznamovali Slovenijo. Kot pravi sam avtor, nove epigenetske raziskave kažejo, da se vplivi okolja in družinskih razmer, ki učinkujejo na nas, lahko prenesejo tudi na naše potomce. Tako lahko tudi vse travme iz naše polpretekle zgodovine vplivajo na današnji čas. V tem primeru knjiga deluje „terapevtsko“ na bralca in vsakega, ki se je z iskrenimi nameni pripravljen soočati z družinsko ali narodno preteklostjo.

Avtor knjige Slovenski razkol dr. Jože Možina na predstavitev knjige v Ajdovščini
Graf predstavitve civilnih žrtev po povzročiteljih

V Bogu smo vsi povezani. V Kočevskem rogu me je vedno navdihoval čudovit Rupnikov mozaik, kjer si v nebeški slavi žrtev in njegov krvnik podata roki oziroma se krvnik previdno približuje žrtvi, ki sedi za Kristusovo mizo. Je to možno? Možno je, kajti pri Bogu ni nič nemogočega. Da pa do tega pride je nujno sledenje resnici in povabilo, da ostanemo v stiku z resnico. Ob tem nam je Filip Terčelj lahko svetel zgled in luč na naši poti.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več