Počivalšek: Sloveniji se ni treba bati motenj pri oskrbi s pogonskimi gorivi

Zdravko Počivalšek

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je pred včerajšnjo popoldansko vladno razpravo poudaril, da je vlada v primeru nekontrolirane rasti cen pogonskih goriv pripravljena intervenirati s sproščanjem blagovnih rezerv in z omejitvami cen. Znova je zatrdil, da se prebivalcem Slovenije ni treba bati motenj pri oskrbi z gorivi in ključnimi prehranskimi izdelki.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Počivalšek je ob robu včerajšnjega obiska na Koroškem v izjavi za medije znova zatrdil, da je slovenska javnost lahko mirna. “V državnih blagovnih rezervah imamo dovolj naftnih derivatov, tako da moram pomiriti vso slovensko javnost. Ne bo nobenih motenj pri oskrbi s pogonskimi gorivi,” je dejal minister in dodal, da lahko enako zagotovilo poda tudi za vse ključne prehrambene produkte.

Včeraj popoldan je vlada razpravljala o ukrepih za zagotavljanje vzdržne cenovne politike pogonskih goriv, pri čemer je Počivalšek napovedal, da bo beseda tekla o možnih scenarijih.

Ob tem je poudaril še, da je situacija težka na področju vseh treh glavnih energentov. Pri električni energiji so po njegovih besedah cene “zbezljale že pred vojno krizo”, na področju naftnih derivatov zadeve rešujejo zdaj, najtežja pa je po ministrovih besedah situacija na področju plina, kjer je najmanj alternativ.

“Najmanj vpliva imamo na plinskem področju. Dejstvo pa je, da oskrba Evrope s plinom iz Rusije v tem trenutku še vedno poteka, tudi čez ukrajinsko ozemlje,” je dejal minister in zagotovil, da vlada spremlja situacijo in da se bo pravočasno odzvala.

Glede nekaterih precejšnjih podražitev ogrevanja, na katera opozarjajo državljani, pa je minister spomnil, da je vlada z zakonom o ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov že pomagala to krizo ublažiti 700.000 državljanom. Pričakuje pa, da se bodo odzvali tudi v lokalnih okoljih, kjer je rast cen najvišja, ter naredili vse za pomoč prizadetim.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več