Prihajajo spremembe

November prinaša spremembe. Čakajo nas predsedniške in lokalne volitve ter trije referendumi. Škoda sicer, da moramo na volišče štirikrat, a kaj, ko vlada Primorca Roberta Goloba ni hotela združiti glasovanj. Menda se boji poraza na referendumih. Dodatni milijoni, ki jih bomo odšteli davkoplačevalci za štiri glasovanja, za vlado, žal, niso pomembni.

Po desetih letih se z mesta predsednika države poslavlja šempetrski rojak Borut Pahor. Na njegovo mesto prihaja bodisi Ljubljančan, Anže Logar, bodisi Ljubljančanka, Nataša Pirc Musar. Je pa prav, da opozorimo na zanimivost: Logarjeva življenjska sopotnica je doma iz Šempasa, z avtohtonim vipavskim priimkom Rustja. Lahko se torej zgodi, da predsednik države sicer ne bo več Primorec, bo pa Primorka prva dama.

Izbira med primorskim zetom Logarjem in Pirc Musarjevo ne bo lahka. Nekdanji sekretar SD, ki je vodi politično oddajo Faktor, Aljuš Pertinač namreč pravi, da izbiramo med dvema desnima kandidatoma, saj bogastvo Nataše Pirc Musar nima nobene zveze z levo politično opcijo. Še bolj pa, seveda, bode v oči, da imata Pirc Musarjev in njen soprog verigo podjetij, ki delujejo preko davčnih oaz. To pa se predsednici republike res ne spodobi.

A tudi Logarju na desni nekateri očitajo, da je ublažil svoja stališča in šel povsem na levo. Skrbi jih tudi, ker Logar ni povsem na liniji Janeza Janše in bi se v primeru izvolitve znal, tako kot Pahor, povsem odtrgati od svojega političnega ozadja in igrati svojo samoniklo politično pot vijuganja po sredini.

Še težja pa bo izbira na lokalnih volitvah, kjer je politično poreklo še bolj skrito in kjer ljudje še veliko težje ocenjujemo uspešnost politikov. Bo pa zato izbira na referendumih dokaj preprosta. Kdor si želi pluralno RTVS, vitko državo in urejeno dolgotrajno oskrbo za ostarele, bo obkrožil trikrat »proti«.

November bo vsekakor prinesel spremembe. Kakšne, pa se bo odločil vsak sam…

(uvodnik tiskane Vipavske št. 20)

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več