Orientalske manire

Ko se je Slovenija pripravljala na izhod iz Jugoslavije, smo vsepovsod brali o orientalski zvijačnosti, lastni mnogim ljudem na Balkanu. Da gre za ostanek orientalske mentalitete, ki jo je prinesla turška okupacija, so pisali časniki.

Velikokrat smo prebrali tudi pojasnilo srbske besede NADMUDRIVANJE, ki je v drugih jezikih ne poznajo. Nadmudrivanje v srbščini pomeni nekoga prinesti naokoli. A izraz ni negativen, saj nadmudriti v dobesednem prevodu pomeni biti pametnejši od drugega. Če nekoga opetnajstiš, torej nisi prevarant, ampak pametnejši. V govorjeni besedi se zato velikokrat za take manire uporablja tudi izraz „srbska posla“.

Prepovejmo ciganski golaž

Če danes uporabiš izraz srbska posla, te takoj označijo za nacionalista. Zato nekateri skušajo prepovedati tudi ime ciganski golaž. Tega se pač ne da.

Ko sva začela hoditi z mojo soprogo, so ji nekateri „zaskrbljeni“ prijatelji rekli: „Boj se brata Hrvata!“ Zoper to bi lahko protestiral, kar sicer ne bi pomagalo. Ne bi pa mogel zahtevati, da te fraze ne smejo nikoli več uporabljati. Tega se pač ne da.

Pred leti sem kandidiral za ajdovskega župana. V kampanji je nastopal tudi kasnejši zmagovalec, sin srbskega oficirja nekdanje JLA. Kampanjo mu je vodil drugi sin drugega srbskega oficirja nekdanje JLA. Bojda so v času osamosvojitve nasprotovali osamosvojitvi. Eden naj bi med vojno celo pobegnil v Srbijo. Baje. Ali je res ali ne, je danes vseeno. Ljudje tega nikomur niso zamerili. Oba sinova sta postala dvakrat zapored župan in podžupan. Sam v kampanji pred leti nisem niti enkrat omenil njunega porekla. In tudi nihče drug tega v kampanji ni omenjal. Vipavci so se tako pokazali kot pošteni in dostojni. Kot častni ljudje.

Totalitaristični prijemi

Danes od njune prve zmage teče peto leto. Župan in podžupan sta občino izjemno zadolžila, zdaj pa sta iz občinskih delovnih teles pometala celotno opozicijo. To so kot povsem nedemokratično in nesprejemljivo ocenili celo v rdeče odeti vodilni slovenski mediji. Poročali so, da se česa podobnega v slovenski zgodovini še ni zgodilo.

To dejanje, izgon drugače mislečih z oblasti, ki je lastno totalitarnim režimom, je sledilo nekaj dni po razpisu za občinsko službo. Župan je novo zaposlitev razpisal 21. decembra. Tik pred prazniki. Tako ga je prebralo manj ljudi kot sicer. Ker je bil rok za prijavo samo pet dni, je bilo tudi prijav manj, kot bi jih sicer bilo.

Takemu početju lahko mirno rečemo srbska posla. Ali balkanske prevare. In seveda takoj pomislimo, da imata akterja srbske korenine. Smo zato nacionalisti? Samo zato, ker skupaj povežemo gola dejstva? Nikakor ne.

Javni interes

V resnici bi bilo pošteno, da bi o njunem poreklu že v kampanji pisali mediji. Da volilec ve, odkod izvira bodoči župan, pa menda ja ni nič nenavadnega? Če posluješ s Turkom, svoj posel drugače zavaruješ kot če posluješ z Nemcem. Je to tudi nacionalizem? Če Arabec pred sklenitvijo posla skrije svojo identiteto in misliš, da gre za Norvežana, je to prevara.

Ali je prevara tudi, če svoj mehki Ć na koncu priimka, spremenimo v Č, tako kot Janković in Popović? Posebej v državi, ki je ena izjemno redkih tako velikodušna, da dovoljuje tuje črke na uradnih dokumentih. Na to veliko pravico naše domovine sem sam na moč ponosen. Kaj bi dali mnogi naši rojaki izven meja Republike Slovenije za tako pravico!

Lisica in jež

Slovenci in Vipavci nismo nikoli bili šovinisti. Še nacionalizma je bilo vedno le za vzorec. Samo poljšakovci, pristaši nekdanjega župana, prisegajo na skrajni nacionalizem, pa še ta je pomešan s – komunističnimi idejami.

Lahko smo ponosni, da je naša dolina vedno širokogrudno sprejemala priseljence. Težko bi našli v dolini koga, ki ne bi v sebi nosil kaj uskoške, hrvaške ali srbske krvi. Pa nas to ne moti. Tudi priseljenci so vedno in povsod dobrodošli. Bili in bodo.
Zato imamo Vipavci vso pravico, da povzdignemo glas, ko nam kdo začne vsiljevati svoje tuje navade, ki teptajo naše vrednote. Zato bo tudi časnik Vipavska vedno in povsod zagovarjal demokracijo in svobodno gospodarstvo ter zavračal korupucijo in totalitarne poteze.

Da se nam ne bo zgodilo tako kot lisici, ki je na svojem domu gostila ježa…

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več