Prelom v dolini, upanje domovini

Vipavska dolina je bila od vedno najbolj pomladno, oziroma demokratično usmerjena. Med prav vsemi okraji v državi je na prvih demokratičnih volitvah 1990 Milan Kučan, dolgoletni politični lider v nekdanjem režimu, dobil najmanj. To Vipavci radi in s ponosom povemo. A ne glede na to, je dolina svojega prvega župana iz pomladne opcije dobila šele leta 2018, 28 let kasneje. Čeprav so se nekateri župani kitili s podporo kake pomladne politične stranke, pa so v resnici služili interesom globoke države. Ali globoke, zelo globoke doline. V političnem smislu je sončna Vipavska dolina podobna temačni globeli.

Zmaga nad večnostjo

Zmaga zoper to elito, ki onemogoča zdrav podjetniški razvoj, drži v rokah občinsko upravo, lokalne medije, državne službe in celo prenekatera zasebna podjetja, je zato pravi čudež. Ekonomist Goran Kodelja je premagal župana, ki je hotel mandat nadaljevati še po 24 letih. Župan je hotel biti 28 let. Osemindvajset. Si lahko predstavljate, koliko je 28 let? Cela večnost. Ne vem, kako je v demokraciji možno imeti večnega župana. Kodelja je tako premagal samo samcato večnost … To je prelom.

Tehnokrat

A ne gre samo za dejstvo, da je na čelo ene od obeh občin slednjič uspelo priti demokratu. Novi vipavski župan Goran Kodelja je tudi izjemno uspešen podjetnik. Tekstilnega podjetja Lisca ni le spravil na zeleno vejo v času, ko so mnoga druga tekstilna podjetja propadla, ampak jo je spremenil v zgodbo o uspehu.

Zakaj se je človek, ki je bil izredno uspešen direktor firme, odpovedal položaju in se na svoje lastne stroške podal v politiko, kjer bo njegova plača bistveno nižja?

Tehnokrat, ki v zameno za glasove ni nikomur hotel nič osebno obljubljati, ampak je rekel, da bo o vsem tem odločal občinski svet. Krajanu, ki je potožil zaradi lukenj na svoji ulici in s tem pogojeval svoj glas na volitvah, je rekel, da se je oglasil pri napačnemu. Take odločitve namreč sprejemajo strokovne službe in občinski svet. Česa podobnega v predvolilnem času ne najdeš zlepa. Vsi kandidati po vrsti so obljubljali vse, kar se da, tudi če so dobro vedeli, da obljube ne bodo mogli izpolniti.

V službi narodu

Zakaj se je človek, ki je bil izredno uspešen direktor firme, odpovedal položaju in se na svoje lastne stroške podal v politiko, kjer bo njegova plača bistveno nižja? Večina ljudi bo rekla, da je v ozadju interes oziroma korupcija. Večina ljudi, ki vstopa v politiko, ima namreč take namene. Kodelja pa ni tak tip. Za politiko se je odločil, ker hoče nekaj narediti za svojo dolino. Čuti se odgovornega za svoje rojake. Zato se je dal v službo ljudstvu.

Sam tega ne pove glasno, ker bi se mu mnogi posmehovali in ker bi v tem svetu brez vrednot lahko to izpadlo kot samovšečna in cenena laž. Zato je prav, da to povemo mi. In zato govorimo o prelomu.

Poslovati z državo in ostati pošten

Osebno sem se že ob odprtju svojega podjetja odločil, da z državo ne bom posloval. Ostati hočem namreč pošten, na državnih razpisih pa brez korupcije praviloma ne gre. Brez modre kuverte ali dobrih zvez na razpisih v veliki večini primerov ne moreš priti skozi.

Zato sem še toliko bolj vesel, da ima Vipava novega župana, ki obljublja transparentnost. Ne zase ne za medije, s katerimi sodelujem, ne želim nobene politične podpore. Dovolj mi je dejstvo, da bodo razpisi pošteni. Da bo posel z občino dobil najboljši med prijavljenimi. Tudi zato, še tretjič, govorim o prelomu.

Zakaj to pišem? Če kdo misli, da se prilizujem, se moti. Prilizovanja ne maram, pa tudi Kodelja ne. Ker velikokrat brez dlake na jeziku kritiziram, je prav, da tudi pohvalim. To je namreč nova politika, to je nov obraz. Le-ta daje novo upanje dolini. Pa tudi vsej domovini.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več