»Polfinale« slovitega Vurberškega festivala

Špadni fantje – najvšečnejši ansambel izbora v Podnanosu. Foto: Ivan Žižek

V okviru tradicionalne prireditve Šembiška pomlad, ki je bila drugo majsko nedeljo v Podnanosu, je potekal, letos že 21., izbor ansamblov za 28. Vurberški festival, ki bo v petek 21. junija na Štajerskem, na atraktivnem vurberškem grajskem dvorišču.

Ansanbel Tik Tak iz Postojne Foto: Ivan Žižek

Pred številnimi ljubitelji narodno-zabavne glasbe, ki so v Podnanos prišli iz številnih koncev Slovenije in so dodobra zasedli mesta v telovadnici ob podružnični osnovni šoli v Podnanosu in po nastopu posameznega ansambla le-tega nagradili z močnim aplavzom.  Organizatorji, prizadevni člani  domačega turističnega društva, od minulega občnega zbora, ga vodi Vida Valič Fabčič, so zaradi nič kaj dobre vremenske napovedi sprejeli odločitev, da prireditev pripravijo v telovadnici, saj burja, ki so jo napovedovali, bi bila kar moteča, če bi bili v šotoru, kot nekaj minulih let. Odločitev je bila torej pravilna, za vzorno organizacijo ter ureditev odra s prekrasno sceno si zaslužijo vso pohvalo, kot tudi za nevsiljivo gostoljubje, ki so ga namenili prav vsakomur, tako ansamblom, članom komisije, kot drugim, ki so se ta nedeljski popoldan odločili preživeti v družbi Šembicev.

Špadni fantje – najvšečnejši ansambel izbora v Podnanosu. Foto: Ivan Žižek

Za 13 prostih mest na festivalu, kot štirinajsti ansambel se je v skladu s pravili brez izbora uvrstil ansambel Primorski fantje iz Škofij , se je potegovalo 21 ansamblov in po nastopu vseh sodelujočih nam je predsednik strokovne žirije, Tomaž Tozon, dejal: »Za letos lahko brez kakršnih koli zadržkov govorimo samo o »preseških«, skoraj prav vsi ansambli so si zaslužili nastop v mesecu juniju v Vurberku, na tamkajšnjem grajskem dvorišču, kjer bo letos 28. Festival narodno-zabavne glasbe Slovenije Vurberk 2019 in verjemite mi, da smo se težko , toda zagotovo prav odločili«.

Vsak ansambel se je obiskovalcem prireditve v Podnanosu predstavil z dvema skladbama, prva je bila za »ogrevanje«, iz bogate zapuščine ansambla Lojzeta Slaka, druga pa povsem nova, prvič javno izvajana. Izbor sta povezovala legendarna voditelja Vurberškega festivala, ob srebrnem jubileju sta se sicer poslovila, v Podnanosu pa še ostajata, Ida Baš, znan radijski glas in televizijski obraz ter Janez Toplak, pobudnik ustanovitve festivala, pa tudi direktor tega najprestižnejšega tovrstnega glasbenega druženja, sta predstavila kraje od koder so nastopajoči, pa tudi o bogati zgodovini Podnanosa, nekdaj Šembida, sta povedala mnogo zanimivih, morda že tudi pozabljenih zgodb.

Po nastopu in odločitvi strokovne žirije, ob že omenjenem Tomažu Tozonu, so o »usodi« ansamblov odločali še prof. Tomaž Guček iz RTV Slovenija, Simon Golobič, urednik na radiu Veseljak in predstavnik organizatorja festivala, Konrad Toplak ter sklenili, da bo v petek, tretji vikend v juniju na Vurberku nastopilo 14 ansamblov, 13 iz izbora. Za atraktivne festivalske nagrade se bodo tako potegovali ansambli Ponos (Ig pri Ljubljani), Dar (Zreče), Poziv (Gorica pri Šmartnem), ansambel Jerneja Kolarja (Artiče), Opoj (Velika Nedelja), Lunca (Dramlje), Valovi (Dobrna) Veseli Savinjčani (Braslovče), Mladi Pomurci (Beltinci), ansambel Blaž Hutevca (Novo mesto) ter štirje primorski – Hram iz Prvačine, Špadni fantje iz Vipave, Tik-tak iz Postojne ter Primorski fantje iz Škofij. Od ansamblov, ki bodo nastopili na Vurberku je kar osem debitantov, kar je še posebej razveseljujoče, da se za nastop odločajo tudi. mladi in še neuveljavljeni ansambli, ki pa jim nastop na osrednji prireditvi omogoča preboj v svet narodno-zabavne glasbe, kjer so pa že ansambli, ki so svojo bogato glasbeno pot začeli prav na Vurberku.

Mladi Ponurci. Foto: Ivan Žižek

Obiskovalci izbora v Podnanosu so ob vstopu v telovadnico prejeli tudi glasovalni listič z navedbo vseh ansamblov, izbirali so namreč naj ansambel izbora – Podnanos 2019. Po preštetih glasovih je ta laskavi naziv pripadel, sicer z minimalno razliko pred postojnskim Tik-takom,  domačinom, sicer iz Vipave, ansamblu Špadni fantje, ki so nagrad že navajeni, bili so namreč nagrajeni tudi na lanskoletnem števerjanskem festivalu.

Ob zaključku in objavi rezultatov so ubrano zapeli še kvartet – Fantje izpod Vurberka, z instrumentalnim triom so sicer nastopili tudi na prvih treh Vurberških festivalih v letih od 1992 pa do 1995 ter bili tudi nagrajeni z zlatim zmajem. Prava popestritev pa je bil nastop mladih plesalcev, sicer otrok iz vrtca in podružnične šole Podnanos, ki so bili nagrajeni z močnim aplavzom obiskovalcev Šembiške pomladi.

Janez Toplak

Ne spreglejte
Naloži več