Franc Bratina z napeto zgodbo v Pričevalcih

V Pričevalcih, priljubljeni oddaji nacionalne televizije, je spregovoril Franc Bratina iz Dolge Poljane. Režiser filma dr. Jože Možina je pripravil napeto zgodbo o človeku, ki je odrasel v družini šestih otrok. Premiera filma bo v torek, 11. junija na TV SLO 1 ob 23.05 uri. Ponovitev pa bo v soboto, 15. junija, na TV SLO 2 ob 9.05 uri. Oddajo bo mogoče videti tudi na internetu, ampak samo za registrirane uporabnike, ki pa jih ni veliko.

Bratina ima na čas italijanske okupacije Primorske zanimive spomine. Možina je povedal: “Ob srečanju  nam pokaže lep zvezek in spričevalo s komentarjem, da italijanske šole niso jemali preveč resno. Recitira nam šolsko prisego v italijanščini iz časov, ko je Mussolini sanjal, da bo obnovil rimski imperij.”

99 odstotkov Primorcev je bilo v tistem času  proti Italijanom, pravi Franc, steber narodne zavesti pa je bila duhovščina. Ob napadu na Kraljevino Jugoslavijo  se je skozi Vipavsko dolino pomikala številna italijanska vojska. Eden od njegovih bratov je bil kot italijanski vojak zajet v Libiji in je 2. svetovno  vojno preživel v angleškem ujetništvu v Mumbaju v Indiji. Na Vipavskem so se pojavili  prvi uporniki; rekli so jim četniki, kasneje pa partizani. Zanje se je navdušil Francev najstarejši brat in malo za tem tudi skoraj vsi vaščani.”

A to se je spremenilo, ko se je začela kazati ideologija, se spominja Franc: »Prej se ni nič govorilo o komunizmu. Samo o osvoboditvi in proti okupatorju. Potem so sneli slovensko zastavo s kap in nadeli zvezdo ter srp in kladivo, in potem so  narod razdelili.«Februarja 1943 so Italijani Franca in sovaščane prisilno mobilizirali. Skupaj z 800 primorskimi Slovenci je bil odpeljan v Carraro blizu Ligurskega morja. Posebnost  je bila, da so tam poleg italijanskih pogosto prepevali tudi slovenske pesmi (Oj ta vojaški boben, Trzinka…), z balkona vojašnice pa jim je dirigiral oficir, po rodu iz Gorice. V bogatem pričevanju Franc Bratina opiše izkušnjo v partizanski vojski, kamor so ga mobilizirali, in vojaško življenje po vojni ter v času tržaške krize. Spregovori o svojem življenju, zvestobi slovenstvu in svojem nazoru.

O pritiskih, da bi oddajo Pričevalci ukinili govori tudi urednik Bogomir Štefanič v povzetku okrogle mize, kjer so maske padle. Članek je na portalu Časnik.si:

Pričevalci: Jože Možina ne bo popustil prišepetavanjem raznih kajfov našega časa

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več