20 let Sončnice, skupnosti družin

Skupnost družin Sončnica so na pobudo skupine mladih družin ustanovili 13. junija leta 1999 v Gorici. Domuje v domu Franca Močnika, ki se nahaja tik ob goriški cerkvi Sv. Ivana, ki je personalna župnija za mestne goriške Slovence. Društvo je nepridobitniškega značaja in temelji na vrednotah slovenstva in krščanstva. Gre za unikatno društvo med Slovenci v Italiji, saj se v desetletjih ni našla nobenga druga sredina, ki bi se primarno ukvarja s temami, ki so vezane na družino.
Društvo goji več nivojev delovanja. Prireja dogodke, ki imajo v ospredju druženje: od enodnevnih do večdnetnih izletov in srečanj. V postnem času predstavljajo pomemben zalogaj kakovostna predavanja, ko odgovorni povabijo v Močnikov dom prvovrstne predavatelje predvsem iz Slovenije. Ob koncu šolskega leta poskrbijo za poletno središče, ki poteka v Zavodu Sv. družine. V okviru društva deluje tudi dramska družina O’klapa, ki po eni strani skrbi za miklavževanja in druge manjše predstave, po drugi pa tudi za pomembne podvige na nivoju amaterskega gledališča, med temi je bil v zadnjem času muzikal Obuti maček, s katerim so gostovali na vseh koncih slovenskega prostora.
Na četrtkovem Srečanju pod lipami bodo spregovorili o prehojeni poti, o tem, kako se je delovanje spremenilo v dveh desetletjih, o izzivih sedanjega časa, ko je družin in porok vse manj, še manj je slovenskih porok, še manj pa slovenskih porok v Cerkvi. 
Sogovorniki na četrtkovem pogovornem večeru bodo prva predsednica Skupnosti družin Sončnica Mirjam Bratina, ob njej sedanja predsednica društva Katerina Ferletič, David Bandelj, ki je vsestranko aktiven na glasbenem in literarnem področju, bo na večeru spregovoril kot član društva in oče štirih majhnih otrok, kot gost bo na večeru sodeloval priljubljeni duhovnik Marko Rijavec. V ospredju večera bo namreč tudi družina v zahodni družbi: njena vloga, pomen, ideologizacija, bodočnost.
Erika Jazbar
Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več