Brnik – vzhodnoevropski obraz Slovenije

V okviru skupine Pota se je danes zjutraj v Indijo odpravila še ena skupina prostovoljk, ki bodo pomagale v sirotišnici v Kalkuti. O tem projektu smo že pisali tudi na našem portalu Vipavska.info: KLIK.

Slovo je za starše, kakopak, vedno malce žalostno, saj imaš polno glavo skrbi. A hkrati veselo, saj so dekleta navdušena nad novimi doživetji.

Precej bolj grenak občutek pa je name pustilo letališče. Nejasne prometne označbe, neurejena okolica, oderuška parkirnina in nedelujoč parkomat mi je priklical v spomin marsikatero letališče, ki sem ga doslej doživel. A to le iz kake zelo nerazvite, skorumpirane in revne države.

Razumem, da so parkirnine na letališčih visoke. A vendar je polčetrti evro za 70 minut na parkirišču, ki je od potniškega terminala oddaljeno deset minut hoje po glavni cesti ina/ali blatu, malce preveč. Posebej za starejšega človeka.

Razgledna terasa, izjemna točka, s aktero se pohvalijo le redka letališča, je zaprta. Kako triletniku razložiti, da ne bo mogel pomahati sestri, ko se bo njeno letalo dvignilo, čeprav si mu to zjutraj bil obljubil, je seveda posebna zgodba…

Da se brniško letališče uradno imenuje ljubljansko pa se je dalo lepo opaziti. Oglasne table ob vpadnici so bile večinoma posvečene Ljubljani. Ne razumem dobro, zakaj bi bilo ob Piranu, Lipici, Postojnski jami in Krasu (če naštejem samo primorske znamenitosti, ki so veliko bolj zanimive od prestolnice) treba reklamirati samo Ljubljano? Poleg oglasov za njeno veličanstvo, presvitlo Ljubljano, pa človeku padejo v oči tudi dvojezični oglasi za dogodek v Celovcu. Dvojezični – v angleščini in nemščini. Kateri je že uradni jezik v naši državi?

Potnik, ki pride prvič v državo tako dobi občutek provincialnosti. Mogoče pa slovenski turistični delavci skušajo obiskovalcem pričarati občutek sivine nekdanje vzhodne Evrope. Nekdanje, da ne bo pomote: danes so namreč Praga, Bratislava, Varšava in Budimpešta na izgled (vse bolj pa tudi po razvitosti) veliko bolj zahodnoevropske od Ljubljane. Če si ogledamo umazanijo na muzejskem primerku razstavljenega letala z jugoslovanskimi oznakami, pa se ti zazdi ne le, da si v vzhodni Evropi, ampak na navadnem – odpadu.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več