Poslansko vprašanje ministru glede ajdovske BIA

Vipavski poslanec Jernej Vrtovec je danes poslal ministru za tehnologijo Zdravku Počivavšku vprašanje glede mačehovskega odnosa vlade do ajdovskega podjetja BIA Separations. Vprašanje objavljamo v celoti:

“Mednarodno podjetje BIA Separations, ki ima sedež v Ajdovščini je zaradi mačehovskega odnosa države napovedalo, da visokotehnološke proizvodnje ne bo širilo pri nas, ampak v ZDA. Svetovni mediji poročajo o uspehih ajdovskega podjetja. Pišejo o revolucionarnih zdravilih ajdovske firme, ki rešujejo življenja dojenčkom. In o zdravilih za raka in genske bolezni. Strokovna revija Mirror Review jo je uvrstilo med deset najboljših in perspektivnih farmacevtskih tovarn na svetu. BIA Separations ima 20 let izkušenj in trenutno vodi več kot 500 raziskovalnih projektov. Njihovo središče, večnamensko raziskovalno, proizvodno in izobraževalno poslopje se nahaja v osrčju Vipavske doline v Ajdovščini ob avtocesti. Prodajne in distribucijske urade pa ima skoraj po vsem svetu, v ZDA, Kanadi in Aziji.

Jernej Vrtovec, vipavski poslanec v parlamentu (NSi)

Spomladi je časnik Dnevnik podjetje BIA uvrstil med finaliste izbora za najboljšega zaposlovalca leta v Sloveniji. Pri časniku so pojasnil: »Imajo smele načrte: širitev proizvodnje za petkrat, povečanje prodaje za trikrat, nova produktna linija proizvodov (kromatografskih kolon), lasten proces za čiščenje exosomov za medicinsko uporabo, razvoj proizvodnega procesa za čiščenje vektorjev za gensko terapijo. Da bodo načrti doseženi, je skrb za zaposlene ključnega pomena.«

Še lani se je ajdovsko podjetje borilo s sodnimi mlini proti Avstrijcem, ki so hoteli podjetje uničiti oziroma tehnologijo preseliti. Na sodišču so Ajdovci po dolgih letih zmagali in se posvetili razvoju. Prihodki so znašali predlani 4,5 milijonov evrov, lani pa že 7 milijonov. Dobiček je znašal 600.000 evrov, letos bo 1.3 milijona. Časnik Dnevnik napoveduje: »Ker bo trg materialov za čiščenje bioloških zdravil z razvojem znanosti na tem področju še hitreje rasel, lahko Bia Separations v prihodnje postane milijardna multinacionalka.«

Državna agencija Spirit, ki naj bi spodbujala podjetništvo in nove zaposlitve v gospodarstvu, pa še vedno poskuša vse, da bi podjetje poslala v stečaj. Agencija za spodbujanje podjetništva bi se morala boriti za vsako delovno mesto, ne pa da skuša celo uničiti podjetje. S stečajem pa ne bo uničena samo svetovna uspešnica na področju filtrov za zdravila, ampak bodo s tem unovčene garancije v višini treh milijonov evrov, ki bodo šli iz državnega proračuna ter 0,75 milijonov evrov tveganega kapitala, ki ga je država (Slovenski podjetniški sklad) investirala v podjetje preko sklada tveganega kapitala Meta in s tem posredno pridobila 5,5-odstoten lastniški delež v BIA.

Če se podjetje BIA ne drži v celoti pogodbe, je logično, da bo zato sankcionirana. A nikakor ni prav, da je sankcionirana s stečajem. Obstajajo tudi druge poti, ki upoštevajo načelo sorazmernosti ter zagotavljajo obstanek podjetja in delovnih mest. Za ponazoritev tega vprašanja si lahko zamislimo primer, ko nam na avtomobilu pregori žarnica, vozila pa zaradi tega seveda ne odpeljemo kar na odpad.

Spoštovani gospod minister, sprašujem vas, kakšni bodo nadaljnji postopki državne agencije Spirit glede podjetja BIA Separation? Ali ocenjujete, da bi bilo bolj smiselno iskanje drugih poti, ki bi pripeljale do sorazmernih ukrepov in ne do stečaja?

Za odgovore se vam lepo zahvaljujem.

Jernej Vrtovec”

O vsebini odgovora ministra bomo v Vipavski poročali.

 

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več