Poezija Vladimirja Truhlarja

Vesoljnost, prevedena v slovenščino. Tako je pisatelj Alojz Rebula ubesedil svoje stanje duha ob prebiranju poezij slovenskega jezuita, teologa, profesorja in intelektualca Vladimirja Truhlarja. Občudovanje do njegovih verzov, duhovnega sveta, ki iz njih izžareva, in prodornih stavkov tega iskalca razsežnosti in globin katoliške misli najdemo v številnih, ne le slovenskih avtorjih.

Karel Vladimir Truhlar se je rodil v Gorici, od koder se je družina izselila zaradi soške fronte. Njegova življenjska pot ga je peljala v Jesenice, v Ljubljano, na Gregoriano v Rim, s celotno teološko fakulteto je leta 1945 zapustil Slovenijo in bil najprej v Praglii pri Padovi, nakar se je preselil v Rim, kjer je na Gregoriani predaval 25 let, se vrnil v Slovenijo, umrl na Južnem Tirolskem, pokopan je na Žalah.

Znan je kot teolog, profesor in pesnik. Bera strokovnih razprav in samostojnih knjig, ki jih je napisal v latinščini, nemščini, italijanščini in slovenščini je res obsežna, njegove poezije pa ponujajo poseben poetični svet, ki ga v slovenski poeziji ni enakega. Aktualno in prodorno je tudi Truhlarjevo branje klasikov slovenske literature – Prešerna, Cankarja, Kosovela, Gradnika in drugih –, ki je bilo objavljeno v zbirki esejev »Doživljanje absolutnega v slovenskem leposlovju«.

Na Srečanju pod lipami, ki bo v četrtek, 3. oktobra ob 20.30, v prostorih Kulturnega centra Lojze Bratuž v Gorici, bomo pobliže spregovorili o njegovi osebnosti, njegovi poeziji, teologiji in knjigah. Razkrili bomo tudi kraj njegove rojstne hiše v (Novi) Gorici in osvetlili njegovo goriško obdobje. Na večeru bo v interpretaciji mladih glasov skupine O’klapa odmevala tudi Truhlarjeva poezija.

Sogovornika na goriškem večeru bosta goriški umetnostni zgodovinar, publicist in raziskovalec Saša Quinzi in ljubljanski jezuit Franc Kejžar, socij provinciala slovenskih jezuitov in poznavalec Truhlarjevega dela.

Večer se kot edini datum na Goriškem vključuje tudi v Socialni teden 2019, ki poteka od 25. septembra do 5. oktobra na številnih lokacijah po vsej Sloveniji pod geslom »Kdo sem, kdo smo?«. Vladimir Truhlar je veliko razmišljal, objavljal in predaval o identiteti vesoljne in slovenske Cerkve, katoličana in zahodnega človeka.

 

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več