Oživljen spomin na profesorja Janeza Zupeta

Župnija Vipava in Škofijska gimnazija Vipava sta pripravili predstavitve zbornika o poliglotu, profesorju in prevajalcu Janezu Zupetu. Uredil ga je dr. Anton Štrukelj.

Zbornik z naslovom »Janez Zupet. Življenje, posvečeno Besedi« bodo predstavili na treh krajih: v Vipavi, kjer je preživel največji del življenja, rodnem Horjulu in v Ljubljani.

Ob 75. letnici rojstva msgr. Janeza Zupeta bo prva predstavitev zbornika v nedeljo, 13. oktobra ob 17. uri v avditoriju Škofijske gimnazije Vipava. Dan kasneje, v ponedeljek, 14. oktobra, bo ob 11. uri predstavitevv knjigarni Celjske Mohorjeve založbe v Ljubljani (Nazorjeva ulica 1). Tretja predstavitev bo v Horjulu v soboto, 19. oktobra ob 18. uri z mašo za pokojnega profesorja.

Dobra tri leta po smrti bo izšel zbornik, v katerem so zbrani spomini sorodnikov, sodelavcev, učencev, sobratov, prijateljev in drugih, ki so vsaj del življenja hodili ob njem. Dodana so nekatera besedila prof. Zupeta: njegova teološka razmišljanja, predstavitve posameznih prevodov, nekaj pogovorov, ki jih je imel za tiskane medije. Ob koncu je obsežna bibliografija: pregleden dokaz njegovega plodnega dela.

Wikipedija o njem piše takole. “Janez Zupet, brat slikarja Franca Zupeta, je po ljubljanski klasični gimnaziji (1956–1963) študiral primerjalno jezikoslovje na Filozofski fakulteti v Ljubljani (1963–1972) in od 1966 bogoslovje na Teološki fakulteti v Ljubljaniter iz obojega 1972 diplomiral. Leta 1971 je bil posvečen v duhovnika. Leta 1972 je pričel poučevati angleščinoin francoščino na Škofijski gimnaziji v Vipavi, kjer je deloval do svoje smrti, poleg tega pa je bil tudi duhovni pomočnik v Župniji Vipava.

Od 1979 je sodeloval pri prevodu Uvoda v Sveto pismo Nove zaveze in Uvoda v Sveto pismo Stare zaveze(1982). Objavljal je članke v Družini, Reviji 2000 in drugih listih, ter prevajal filozofska in teološka dela. Za prevod Pascalovih Misli (COBISS) je leta 1981 prejel Sovretovo nagrado. Od leta 1986 je bil pri Celjski Mohorjevi družbi urednik zbirke Religiozna misel. Leta 2000 ga je papež Janez Pavel II. odlikoval s papeškim naslovom monsignor.[2] Marca 2016 pa mu je Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani podelila naziv častnega senatorja za zasluge na znanstvenih področjih. Po hudi bolezni je umrl 29. marca 2016 v jutranjih urah.”

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več