Spomin na Alojza Rebulo

Pogreb akademika Rebule, 31. oktober 2018. Foto (c): Tino Mamić

Jutri, 23. oktobra, bo minilo leto od smrti akademika Alojza Rebule. V spomin na misleca in pisatelja dr. Alojza Rebulo bo na obletnico smrti v tržaški Peterlinovi dvorani v Ul. Donizetti 3 ob 20.00 predstavitev prof. Rebuli posvečene slovenske osebne znamke, razglednice in slovenskega ter italijanskega poštnega žiga. O literarnem ustvarjanju bo spregovorila prof. Marije Pirjevec. Odprli pa bodo tudi Knjižnico Zore Tavčar in Alojza Rebule.

Pogreb akademika Rebule, 31. oktober 2018. Foto (c): Tino Mamić

V soboto, 26. oktobra, pa bo v Finžgarjevem domu na Opčinah ob 20.30 recital odlomkov iz Rebulovih del, predstavitev bronaste medalje, skovane v čast Alojza Rebule in predstavitev knjige prof. Franceta Pibernika Alojz Rebula 1924-2018.

Vipavska bo jutri zjutraj objavila intervju s pokojnim pisateljem, ki je nastal pred leti, a j eše vedno izredno aktualen.

Spomnimo se, kako je bilo pred enim letom, ko so v ožjem krogu k večnemu počitku pospremili Rebulo v Loki pri Zidanem Mostu. Mašo in pogreb je vodil kardinal Franc Rode. “Alojz Rebula je svetniška osebnost. Predlagam celjskemu škofu, da takoj začne postopek za beatifikacijo.” Tako je kardinal  na pokopališču začel pogrebni obred. Celjski škof dr. Stanislav Lipovšek se je s tem strinjal in napovedal začetek postopka za beatifikacijo.

Pogreb akademika Rebule, 31. oktober 2018. Foto (c): Tino Mamić

Trenutek je bil res nekaj posebnega. Kljub rdečemu alarmu zaradi obilnih padavin je med pogrebno mašo posijalo sonce, dežja pa ni bilo nobenega. Večkrat sem pogledal v nebo, saj sem prepričan, da nas je pokojni pisatelj spremljal. Z Nove Zemlje, kot je v nagovoru povedal dr. Edvard Kovač, pisateljev prijatelj. Hvala Bogu za tega velikega človeka in misleca, ki se je, ne za večno, v to sem prepričan, poslovil od nas.

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več