Podeželje zaostaja za mesti, potrebujemo pametne vasi

Podeželje v razvoju zaostaja za mesti, infrastruktura peša, podeželskega prebivalstva pa je na vsem svetu vedno manj.  To je s konkretnimi številkami v opisal poslanec Evropskega parlamenta Franc Bogovič v Ajdovščini, natančneje v Šturjah na sedežu ajdovske obrtne zbornice. Posledice so vidne, zato evropske institucije veliko časa in denarja namenjajo oživljanju podeželja.

Centralizem

Posledice so vidne, zato evropske institucije veliko časa in denarja namenjajo oživljanju podeželja. Centralizem je po mnenju poslanca Evropske (EPP) in Slovenske ljudske stranke (SLS) Bogoviča velik problem. Ne gre pa za konflikt med mesti in vasmi: decentralizacija bi izboljšala tudi kakovost življenja v prestolnici, saj bi bilo v Ljubljani potem manj prometnih zamaškov, je pojasnil Bogovič.

Opisal je, kako je na slovenskem podeželju gostil družino poslanskega kolega z Nizozemske in mu je pri zajtrku njegova soproga rekla: “Okus tega jogurta ima okus iz časa moje mladosti.” Bogovič pravi, da je zaostajanje Slovenije v razvoju za zahodnimi državami danes postala slovenska priložnost prav zaradi večje neokrnjenosti okolja. Zato so prava ideja za slovensko prihodnost pametne vasi, ki bodo podeželje naredile privlačno, obljudeno in obdelano. Je pa treba za pametne vasi imeti tudi “pametne občinske uprave”, se je pošalil poslanec.

Virtualna tržnica

Nekaj se je na tem področju že naredilo, je prepričan ajdovski župan Tadej Beočanin, soorganizator poslanskega večera. Je pa po županovem mnenju treba mnoge že delujoče projekte povezati. Janez Furlan, vodja gospodarskega oddelka ajdovske občine je tako predstavil projekt spletne tržnice. Na njej kupci s povpraševanjem najdejo izdelke s kmetij, ki jih želijo. Aplikacija Virtualna tržnica tako lokalno povezuje potrošnike in kmete, zelo primerna pa je tudi za podjetja ali zavode, ko iščejo in primerjajo lokalne pridelke. Danes gre predvsem za sadj ein zelenjavo, v načrtu pa imajo širjenje tudi na druge proizvode. V občini deluje tudi projekt Sopotniki, ki ga je predstavil Marko Zevnik: gre za brezplačne prevoze starostnikov s podeželja k zdravniku, v trgovino ali pa tudi samo na kavo.

Z Razdrtega po vsem svetu

Pametne vasi niso omejene na posamezno dolino ali državo, ampak se povezujejo veliko širše. Matej Štefančič z Razdrtega je predstavil dejavnost podjetja Efos. Izdelali so samodelujoče opazovalne postaje s pastmi za insekte, ki stalno sporočajo podatke o škodljivcih. Kmetje potem svoja polja škropijo bistveno manj in v manjšem obsegu. Efosov sistem je razširjen že na 40 držav po vsej zemeljski obli.

Vinar in lastnik turistično usmerjene kmetije Franc Vodopivec (Slavček) je kot primer dobre prakse predstavil svojo dejavnost. “Vipavska dolina je ena najlepših na svetu. Žal pa so nam to morali lani povedati tujci. Če bi Vipavski Križ bil v Alzaciji, bi pred njim zgradili parkirišče za 50 avtobusov,” je brez dlake na jeziku opisal svoj pogled na mnoge neizkoriščene potenciale doline.

Več v tiskani izdaji Vipavske, ki izide konec leta.

 

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več