Prejemniki Meškovega priznanja za 2019

Združenje novinarjev in publicistov bo drevi ob 18. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani ob svetovnem dnevu človekovih pravic, podelilo častna priznanja Boruta Meška. Takrat bomo tudi na Vipavski.info objavili imena prejemnikov priznanja in obrazložitve.

S tem skuša opozoriti na posebne dosežke publicistov in novinarjev, ki jih prepozna kot posebej prodorne, profesionalne in zavezane resnici. ZNP je častna priznanja Boruta Meška začelo podeljevati leta 2011, v spomin na urednika in novinarja Boruta Meška, ki je umrl 20. maja 2010.

Meško je svojo novinarsko kariero začel kot sodelavec študentskega časopisa Tribuna, nato je bil novinar Mladine in slednjič novinar informativnega programa TV Slovenija. Od julija 2007 do novembra 2009 je bil odgovorni urednik Slovenske tiskovne agencije (STA).

Meškove težave so se začele ob prihodu novega direktorja STA. Novo vodstvo je Meška najprej šikaniralo, nato pa odpustilo. To se je zgodilo prav v času, ko je bil Meško na zdravstvenih preiskavah, ki so potrdile, da se mu je ponovil rak. Tako se je Meško znašel na cesti hudo bolan brez ustreznega zdravstvenega in socialnega varstva. Tožil je STA, žal pa zaključka sodnega postopka ni dočakal. Ves čas pa se je pritiskom in šikaniranjem pogumno upiral, zato tudi velja za zgled pokončnega in pogumnega novinarja.

To popoldne je posvečeno tistim, ki so letos pomembno vplivali na slovenski družbeni in medijski prostor. Upravni odbor Častnega priznanja Boruta Meška je izbral tri imena. Glavno priznanje za življenjsko delo in dve priznanji za posebne dosežke v letu 2019.

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več