Vlada osramotila svoje vojake

Slovenska vojska na mednarodni misiji. Foto (c): Tino Mamić

Umik slovenskih vojakov iz Iraka, kar so zahtevale levičarske stranke po incidentih med ZDA in Iranom, je slovensko vojsko na mendarodnem parketu ponižal in osramotil. To je mnenje dveh poznavalcev mednarodne politike, ki sta hotela ostati neimenovana. Poudarjata, da je zaradi umika pomembnost Slovenije v Natu padla na najnižjo možno raven – že tako je na misijah samo peščica slovenskih vojakov, ki igrajo le simbolično vlogo, zdaj pa še ti pobegnejo, ko v bližini eksplodira bomba. Vojaki, ki so morali na vrat na nos zapustiti Irak, so zato jezni in osramočeni, zatrjuje naš neimenovani vir.

Slovenska vojska na mednarodni misiji. Foto (c): Tino Mamić

Podobnega mnenja je tudi politična opozicija. »V zadnjih dneh so bile komunikacije slovenskega političnega vrha zelo zmedene. Edina profesionalna komunikacija s slovensko javnostjo je bila s strani pripadnikov Slovenske vojske, ki so visoko izurjeni in oni so dejali: »Mi vemo, zakaj smo tukaj in pika,« je na Pop TV dejal vodja poslanske skupine Nove Slovenije (NSi) Jožef Horvat. Poslanec je seveda  vesel, da so vsi slovenski vojaki živi in zdravi, a hkrati je kritičen do vlade, ki je porušila načelo, o katerem je slovenski politični vrh še pred dnevi govoril. To je načelo “all in, all out”(“vsi noter, vsi ven”). Tega načela Slovenija sedaj ni upoštevala, saj je svoje vojake umaknila iz Iraka, druge članice misije pa v Iraku ostajajo. Kot je dejal Horvat, to gotovo ne more prispevati h kredibilnosti naše države. Pojasnil je tudi, da je bil ubiti iranski general Sulejmani človek, ki je imel zelo krvave roke in je imel na vesti nekaj deset tisoč ljudi. »Bil je pravzaprav eden najnevarnejših Irancev, kar jih svet pozna in bil je tudi na strani islamske revolucije,« je dejal Jožef Horvat.

O isti temi na na TVS je govoril tudi podpredsednik NSi Valentin Hajdinjak. Opozoril, da bi se vlada ob napovedi urgentnega umika slovenskih vojakov morala zavedati, da niso naborniki, ampak ljudje, ki so visoko usposobljeni za delovanje v vojnih razmerah.

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več