TVIT MESECA: Obletnica cenzure (15)

Pred poldrugim desetletjem je bil prikazan dokumentarni film Jožeta Možine Zamolčani, ki je pred tem doživel grobo cenzuro. Možina je tako tvitnil: “Danes je 15 let od prikaza filma ZAMOLČANI- MOČ PREŽIVETJA, najbolj gledanega dokumentarca te vrste v zgodovini TVS. Bilo je vsega; umik iz programa, norenje Zveze borcev (ZZB) poskus cenzure – a je zmagal silen odziv javnosti, tudi novinarjev (Rajko Gerič) in- zid je padel.”

O cenzuri so mediji poročali razmeroma zadržano in obrobno. Je pa vseeno o cenzuri pisla celo najbolj levičarsko opredeljeni dnevni časnik Dnevnik:

“Dokumentarni film Jožeta Možine Dosjeji: Zamolčani – moč preživetja je v zadnjih dneh na hodnikih nacionalne televizije dvignil nemalo prahu. Programska direktorica Mojca Menart je od urednice informativnega programa Tanje Starič zahtevala umik oddaje s programa z izgovorom, češ da je predolga, Možini pa očitala nespoštovanje dogovorjene minutaže. Avtor je očitke kategorično zanikal. Kljub vnaprejšnjemu celotedenskemu oglaševanju so nato Dosjeje, predvidene za drevi, zamenjali s kanadskim dokumentarcem Zajedavci, včeraj pozno zvečer pa si premislili in film vrnili na spored.”

Na spletni strani Varuha človekovih pravic RS je zato film opisan takole:

Jože Možina. Foto: (c) Tino Mamić

“Dokumentarec je zgodba o spravnem zgledu v slovenski družbi, ki je še razklana zaradi medvojnih dogodkov. To je pričevanje o strpnosti in prizadevanju za svet kjer drug drugemu priznamo njegovo bolečino in mrtvim brez razlik človeško dostojanstvo. Oddaja je doživela silovit javni odmev in sprožila prizadevanje za izenačenje žrtev vojne ne glede na povzročitelja njihove
smrti.”

Možinov tvit si zato po mnenju portala Vipavska zasluži naziv TVIT MESECA.

 

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več