Superman obstaja! Milijarda pa odhaja…

“Afera Farrokh: Superman in Jaka Racman zares obstajata. Tako lahko razumemo organe pregona, ki so opustili pregon bančnikov NLB. Zahtevamo pojasnila!” Tako se je oglasil v tvitu vipavski poslanec Jernej Vrtovec, ogorčen, ker za milijardo opranega denarja ne bo nihče odgovarjal.

V Novi Sloveniji (NSi) protestirajo, ker se ne bo preganjalo pranja iranskega denarja v NLB. Dve parlamentarni preiskovalni komisiji v mandatu 2014 – 2018 sta namreč skozi svoje delovanje nedvoumno potrdili sume, da se je v primeru domnevnega pranja iranskega denarja v NLB kršila veljavna zakonodaja in da je prišlo do zlorab položaja. To dokazujejo številni dokumenti ter javno objavljena poročila o delu preiskovalnih komisij. Kot je ugotovila Preiskovalna komisija o ugotavljanju domnevnega pranja denarja in financiranja terorizma, jedrske proliferacije ter financiranja aktivnosti tujih obveščevalno-varnostnih služb v NLB ter domnevnega pranja denarja v Novi KBM, je šlo v NLB za t. i. iransko shemo, ki je bila neposredno v rokah iranske države.

Transakcije iranskih državnih bank prek Slovenije so se dogajale tudi, ko je bil Iran na seznamu držav s sankcijskim režimom in nato embargom. Tako je skozi račun iranske firme Farrokh  na več deset transakcijskih računov po svetu steklo za skoraj milijardo evrov transakcij.

NSi se čudi, da nadzorni organi v primeru Farrokh niso preverjali niti izvora finančnih sredstev niti poteka nenavadnih transakcij in prejemnikov, čeprav je bila količina denarja in sam potek transakcij sila neobičajen. Ugotovljeno je bilo, da so bančniki v NLB opustili dolžno ravnanje skrbnega nadzora in s tem zlorabili položaj, ki jim je bil zaupan. Ključno je tudi vprašanje, kakšna je odgovornost nosilcev javnih funkcij in kakšne mehanizme ima Slovenija vzpostavljene, da se tovrstna kazniva dejanja ne bi več dogajala. Velja spomniti, da je nekdanja ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar v zvezi z vodenjem primera Farrokh izvedla tudi notranji nadzor nad delom policije.

Zlasti v primeru štirih transakcij v NLB je obstajal  sum, da so bile usmerjene v financiranje jedrske proliferacije in nakup blaga z dvojno rabo, torej blaga ki se lahko uporablja tako v civilne kot vojaške namene. V transakcije sta bili vključeni vsaj dve banki s sankcijske liste mednarodne skupnosti, s katerima je bilo prepovedano poslovati: Melli bank (od leta 2007) in Export Development Bank of Iran (od julija 2010).

Ker so ugotovitve Nacionalnega preiskovalnega urada gelde zlorabe položaja v primeru Farrokh zelo nenavadne, NSi zahteva pojasnila na parlamentarnemu odboru za notranje zadeve.

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več