“Ljudje nimajo nikjer vlade kot si jo želijo, ampak takšno kot jo izvolijo”

Ivo Hvalica

Pred vami je še drugi del intervjuja z Ivom Hvalico, enim nekoč najbolj prepoznavnih poslancev. V prvem delu je pripovedoval o svojem otroštvu v času fašizma in komunizma, o šolanju, poklicu, službovanju v Libiji, težavah z udbo in o svojem doživljanju slovenske pomladi, ko se je pridružil Tomšičevi SDZS. Oddaja je na ogled tukaj: KLIK.

Partija se je ustrašila

Ivo Hvalica

V drugem delu intervjuja, ki smo ga posneli na njegovem domu, je za uvod povedal naslednje:„Takratna socialistična ali komunistična oblast se je ob pogledu na truplo Ceaușescuja in njegove soproge prestrašila. Takrat je nastal nek preobrat.“ Pove, da je treba priznati takratni Potrčevi skupščini, da je večstrankarskemu sistemu vsaj malce odprla vrata. Prišlo je do prvih demokratičnih volitev, kjer je zmagal Demos. „Sam nisem šel na volitve, ker je Jože Pučnik na goriškem določil za nosilca liste Tita Turnška. To je edini greh, ki ga Pučniku sicer nerad prepisujem.“ Nosilci liste pa so imeli po takratnem volilnem sistemu bistveno več možnosti za izvolitev.

Meni, da bi ob ustrezni politični ponudbi kakšna nova koalicija ponovno lahko prepričljivo zmaga, tako kot je na prvih volitvah Demos s 54 odstotki. Pojasnil je tudi, zakaj je prišlo do razpada Demosa: „Lojze Peterle premalo odločno pove, da Demos ni bil načet od zunaj, ampak od znotraj. Ambicije Igorja Bavčarja in Janeza Janše so bile prevelike.“ Ob tem je treba dodati, da mi je v oddaje Sledi korakov Lojze Peterle pred meseci jasno povedal, da je bil Janez Janša tisti, ki je prvi predlagal rekonstrukcijo Demosove vlade in zamenjavo na mestu predsednika vlade.

Država je velika pridobitev

Vseeno pa je Hvalica ponosen in srečen, da je ravno Demosova vlada Slovenijo osamosvojila. To je zanj največji dosežek, čeravno država ni šla po poti, po kateri smo želeli da gre. „Država, ki jo imamo, je velika pridobitev. Še kaj več bi dosegli, če ne bi bile ambicije nekaterih mladcev prevelike,“ nam pove brez dlake na jeziku.

Ivo Hvalica, Igor Gošte

V nadaljevanju je veliko lepih besed namenil pokojnemu Jožetu Pučniku, s katerim sta bila kot poslanca drugega zbora med najbolj aktivnimi in prepoznavnimi. S svojimi nastopi sta stranko SDSS, ki je na drugih volitvah komajda prišla v Državni zbor, pripeljala do velikega uspeha na tretjih volitvah. Prepričan je, da bi dosegli še večji uspeh, če bi s Pučnikom več sodelovala na soočenjih, Janša pa manj. „Janša je bil takrat zelo razočaran, ker je Marjan Podobnik s svojo SLS prejel več glasov.“ Predstavil je tudi nekaj zakulisnega dogajanja vlade dr. Janeza Drnovška, v kateri je do Depale vasi sodelovala tudi SDSS. Zanimivo je tudi, kaj je povedal o Depali vasi, o tem, koliko je bil po odstavitvi z mesta obrambnega ministra Janša aktivnem v stranki in še marsikaj zanimivega. Veliko zanimivega je Hvalica povedal tudi o tem, kako se je spreminjalo ime stranke, kaj je privedlo do njegovega odhoda iz stranke SDS, ki ji je dal dobršen del svojega življenja. Pojasnil je, zakaj so stranko v obdobju, ko jo vodi Janša, zapustili tudi nekateri drugi vidnejši člani stranke: Mate, Brejc, Modic, Banova, Ramšakova… Povedal je, da se stranki niso omenjeni odpovedali, ampak se je Janša njim. „Jaz si demokracijo predstavljam po romanskem stilu, torej kot po nekem oboku ali loku, ko je na vrhu predsednik, kmalu po loku pa vsi ostali, medtem ko si Janša predstavlja demokracijo kot neko gotsko piramido, zgoraj predsednik, spodaj pa nič. Vsak ki se je približal temu vrhu, po simpatijah pri ljudeh, se je počutil ogroženega. On je zelo sposoben človek. Ne glede na njegovo preteklost. Bil je komunist, kandidiral je za predsednika mladine, kar je zame nesprejemljivo, je deloholik, a mu zaradi lastnega ega zmanjka objektivnega razmišljanja. Teče 27. leto njegovega predsednikovanja stranke. Tu so druge stranke bolj demokratično uspešne.“ Omenil je še, da je verjetno Janšo ujezilo, ko je enkrat izjavil, da je Janša slaven, sam pa popularen. Več boste izvedeli ob spremljanju oddaje.

Noben predsednik ni večen

V nadaljevanju je bil kritičen tudi do predloga SDS o obveznem služenju vojaškega roka. „To je za stranko strel v koleno. Tudi glasovanje o ministrici Angeliki Mlinar, kar so stranki zamejski Slovenci zelo zamerili.“ Povedal je še, da se mu zdi, da Novo Slovenijo, ki se želi pomakniti proti sredini, ponovno preveč vleče v naročje SDS. Nekaj besed je namenil tudi Slovenski ljudski stranki in Marjanu Podobniku. Hvalici se zdi, da je na mesto predsednika SLS prišel prepozno in da se preveč povezuje z SDS, čeravno je to na evropskih volitvah stranki prineslo evropskega poslanca. „Podobniku želim, da mu uspe, čeprav menim da se je preveč spravil pod plašč SDS.“ Dejal je še, da ko govorimo o predsednikih strank, ni nihče večen, da slej ko prej pride do zamenjave. „Živimo v času, ko imamo celo dva papeža.“ Ob koncu pogovora je Hvalica spregovoril tudi o pojavih radikalizma pri nas in v naši okolici ter predstavil svoj pogled na vlado, ki jo vodi Marjan Šarec. „Ni me razočaral, niti me ni navdušil. Govoriti o njegovi vladi, da je politično truplo, pa je tudi absurd. Imamo vlado, ki ima pozitivno gospodarsko rast in je sprejela dveletni proračun,“ še pove in za konec doda: „Ljudje nimajo nikjer vlade kot si jo želijo, ampak takšno kot jo izvolijo.“

Oddaja je na ogled tukaj: KLIK.

 

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več