Intervju z Ljudmilo Novak

Prvo oddajo z evropsko poslanko Ljudmilo Novak smo posneli pred božičnimi prazniki (KLIK), drugo na travniku njene družine v Moravčah pred velikonočnimi prazniki. Uvodoma je nekaj besed povedala o Moravčah, kjer je bila pred leti županja, politično aktiven pa je bil pred leti tudi njen soprog, ki je bil v Moravčah podžupan in dolgoletni občinski svetnik. Ponosna je tudi na grad Tuštanj, ki mu je posvetila dramsko delo z naslovom Grajski vrtnar. Zgovorne so njene besede: „Nisem še bila v deželi, kjer bi bilo lepše kot v Sloveniji, pa sem obiskala že več kontinentov.“

Pove, da zdaj, ko ima več časa, z veseljem sodeluje pri delu na kmetiji. Ponosna je, da si veliko pridelajo sami. Tudi pšenice pridelajo dovolj, da lahko celo leto potem iz domače moke pečejo hrustljavi kruh in ob praznikih tudi orehovo potico. Tudi njihovi orehi so bogato obrodili. V nadaljevanju je povedala, kako se pripravljajo na veliko noč. Kar nekaj družinskih običajev nam je zaupala. V drugem delu oddaje je beseda tekla o delu Evropskega parlamenta, o ukrepih, ki so jih sprejele različne države v času tega nevarnega virusa. Opozorila je tudi na nekatere stranpoti, ki znajo biti nevarne za obstoj demokracije, take kot jo poznamo. Zato tako njo kot mnoge druge članice Evropske ljudske stranke skrbi ravnanje madžarskega premierja Viktorja Orbana.

Povedala je tudi, kaj si misli o ukrepih naše vlade in pojasnila, zakaj sama ni bila naklonjena vstopu njene NSi v tretjo Janševo vlado. Bolj je bila naklonjena predčasnim volitvam. Zaradi razglasitve pandemije pa je povedala tudi, da je dobro, da jo vendarle prišlo do nove vlade, saj bi imela Šarčeva vlada brez polnih pooblastil bistveno težje delo. Ocenila je tudi delo treh ministrov njene stranke. Ko je spregovorila o nekaterih političnih aferah, v katera so vpleteni po krivici ali pa tudi ne ožji družinski člani, je dejala, da je ponavadi tako, da kar daješ, to dobiš: „Če si v opoziciji ves čas negativen, vsemu nasprotuješ, potem težko pričakuješ, da bodo takrat, ko ti vodiš vlado, drugi ravnali drugače.“ Povedala je tudi, da je virus po njenem tudi priložnost, da države, tudi Slovenija, postanejo bolj samooskrbne, tako na področju kmetijstva kot gospodarstva in razvoja. Tema pogovora je bila tudi njena humanitarna dejavnost.

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več