Jasenovac, 75 let laži o tragediji

Na današnji dan se spominjamo 75. obletnice upora v taboriščnikov v Jasenovcu. V preboju je večina taboriščnikov umrla. Koncentracijsko taborišče, v katerem je umrlo po nekaterih virih 1000, po drugih 85.000, po tretjih pa 1.400.000 ljudi, je od konca druge svetovne vojne do danes predmet mnogih političnih debat. 75 let se tragična zgodba umrlih prisilnih delavcev tako uporablja za ideološke manipulacije in laži. Tako se v 70-ih letih prejšnjega stoletja strokovnjaki izkopali eno množino grobnico, pri kateri je pisalo, da v njej leži med 3000 in 6000 ljudi. Našli so 28 okostij.

»To je madež sramote in zločin, ki kriči v nebo po maščevanju, tako kot je celotni Jasenovac sramotni madež za Neodvisno državo Hrvaško,« je zagrebški kardinal Alojzije Stepinac napisal poglavniku Anteju Paveliću, ko je izvedel, da je v taborišču umrl slovenski duhovnik Franc Rihar. A je vseeno Stepinac bil na montiranem procesu obsojen, ker naj bi sodeloval z ustaškim režimom. V taborišču je sicer umrlo 282 Slovencev – številka se verjetno tudi v prihodosti ne bo bistveno spreminjala. Več o tem je napisano v članku profesorja zgodovine Tina Mamića na portalu Domovina.je: KLIK.

Intervju o Jasenovcu in Stepincu pa je danes z Mamićem naredil Andrej Vončina, primorski duhovnik in publicist, ki ureja svoj blog Vončotov portal in pripravlja video intervjuje na kanalu You Tube: KLIK.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več