Papež: oblast pastirja je služenje

Papež Frančišek je med petkovo  mašo v kapeli Doma sv. Marte molil za učitelje in učence, ki kljub zaprtim šolam preko spleta nadaljujejo s poukom. Pri homiliji pa je govoril o pastirjih, ki so poklicani biti blizu Božjemu ljudstvu.

Na začetku maše je papež povabil k molitvi za učitelje in učence, ki imajo v času pandemije pouk preko interneta: »Molimo danes za učitelje, ki veliko delajo, da bi pripravili predavanja preko interneta in drugih posrednih poti. In molimo tudi za dijake, ki morajo opravljati izpite na način, na katerega niso navajeni. Spremljajmo jih z molitvijo.«

Med pridigo je dejal: “Res je, da Božje ljudstvo utrudi pastirja, utrudi ga. Ko je pastir dober, se stvari pomnožijo, kajti ljudje gredo vedno k dobremu pastirju zaradi ene stvari, zaradi druge. Enkrat je veliki župnik v neki preprosti, skromni četrti neke škofije … imel je župnišče kot je normalna hiša … in ljudje so trkali na vrata in trkali na okno, ob vsaki uri … in enkrat mi je rekel: ‘Najraje bi zazidal vrata in okno, da bi me pustili počivati.’ A vedel je, da je pastir in da mora biti z ljudmi. Jezus torej vzgaja, uči učence, apostole, te pastoralne drže, kar je bližina Božjemu ljudstvu.”

Kot poroča Andreja Červek na Radiu Vatikan, je papež med pridigo poudaril: “Oblast pastirja je služenje. Nima druge oblasti. In ko se zmotijo glede druge oblasti, se uniči poklicanost in postanejo – ne vem – upravitelji pastoralnih podjetij, a ne pastirji. Struktura ne opravlja pastorale. Pastirjevo srce je tisto, ki dela pastoralo. In pastirjevo srce je tisto, ki ga Jezus sedaj poučuje. Prosimo danes Gospoda za pastirje Cerkve, da bi jim Gospod vedno govoril, saj jih zelo ljubi. Naj nam vedno govori, pove naj nam, kako stojijo stvari, naj nam razlaga in predvsem naj nas uči, da se ne bi bali Božjega ljudstva, da nas ne bi bilo strah biti blizu.”

Vir: Radio Vatikan

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več