Obletnica smrti profesorja Črnilogarja

Podnanoški župnik Tomaž Kodrič je včeraj objavil spomin na dolgoletnegega vipavskega profesorja, duhovnika in planinca Otmarja Črnilogarja. “Danes obhajamo obletnico, ko je v Očetovo hišo odšel naš dolgoletni župnik g. Otmar Črnilogar (15. 11.1931 – 27. 4. 1999).”

Ob tem je navedel, da je bila ena izmed njegovih globokih misli, ki so vedno zadele v bistvo, tale: “Morda spočetka red straši kot breme, a se mu počasi človek privadi in red mu pride v kri ter postane odrešujoč.”

O Črnilogarju je veliko napisal njegov učenec, danes pesnik in urednik Novega Glasa Jurij Paljk. Nekoč je med drugim zapisal: “Iz Šebrelj, kjer se je rodil, je Otmar prinesel s seboj v Vipavsko dolino navezanost na zemljo in navade svojih prednikov, ki so si značaj v dolgih stoletjih utrdili v surovih zimah in krasnih pomladih, ko je njegova vas zacvetela in postala “un prato coperto di fiori – s cvetjem pokrit travnik”, kot je sam o svoji vasi rad rekel skozi cigaretni dim, ki ga je puhnil čez mizo, ko sva v podraškem župnišču v dolgih večerih govorila o lepem in dobrem, o besedah, prevodih, predvsem pa o modrih stvareh. Zavezan, kot je bil, znanosti o modrosti, kar naj bi bila filozofija, je imel, čeravno zasidran v zemlji, a razpet med nebom, krščansko mislijo ter antiko, posebno rad personaliste, kar govori o tem, da je, čeprav samotar, ljubil ljudi in družbo.”

Črnilogarjevo poprsje v Podragi. Foto (c): TIno Mamić
DELITE
Ne spreglejte
Naloži več