Rdeči križ in diskriminacija

Koliko šteje v naši državi Cerkev, se vidi tudi po državni diskriminaciji dobrodelne organizacije Karitas. Ki traja že desetletja. Čeprav Karitas porabi za svoje delovanje bistveno manj denarja kot Rdeči križ ali Unicef. In čeprav nima za sabo nobene afere Jelenič. Še vedno pa so obvezne poštne znamke samo v domeni Rdečega križa. Verjetno zato, ker je križ rdeč…

Zbiralci znamk najdejo znamke Rdečega križa v vseh časih in vseh režimih. V komunistični Jugoslaviji, nacistični Nemčiji in demokratični Sloveniji.

Nova vlada bi morala to diskriminacijo odpraviti. Nobena dobrodelna organizacija ne bi smela biti priviligirana. Seveda je razlika med kakimi Palčki pomagalčki in Rdečim križem. Slednja je namreč nacionalna in krovna karitativna organizacija. Med krovnimi organzacijami pa ne bi smelo biti razlik. Razen, da bi tisti organizaciji, ki je bolj učinkovita, naklonil več denarja. Temu se reče umno gospodarstvo.

Verjetno je marsikdo že pozabil, kaj se je zgodilo v aferi Jelenič. Nenad Glücks, dolgoletni novinar Reporterja je leta 2008 napisal članek Sramotni epilog afere Rdeči križ, v katerem je opisal, kako je nekdanji generalni sekretar Rdečega križa Slovenije Mirko Jelenič iz vseh tožilsko-sodnih postopkov izšel čist kot solza. Čeprav je to humanitarno organizacijo oškodoval za več kot štiristo tisoč evrov. Leta 2016 pa je Glücks, ki je po izobrazbi pravnik, zapisal: “Po 14 letih, odkar je tednik Mag razkril velikansko oškodovanje Rdečega križa Slovenije, ki ga je zagrešil dolgoletni generalni sekretar te humanitarne organizacije Mirko Jelenič, je tožilstvo ustavilo pregon v zadnji od zadev, tako da bo Jelenič upokojenska leta očitno preživel na prostosti.”
Težko verjamem, da bo sedanja vlada to diskriminacijo odpravila. A morala bi. Ker živimo v demokraciji. In ker je treba privilegije odpraviti, saj so ravno ti privilegiji temelj globoke države. Ohranjanje statusa quo bi bilo zato pljuvanje v lastno skledo.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več