Za domovino – ob kruhu in vodi

Precej ljudi iz vse države dan državnosti pričakuje nekoliko nenavadno. Dan pred predvečerom se odrečejo običajni hrani in pijači in ves dan jedo le kruh in pijejo vodo.

Bogdan Vidmar s plakatom za post v Podragi leta 2011. Foto (c): Tino Mamić

Obudili so namreč slovensko tradicijo, ki je bila v veljavi mnoga stoletja, da se dan pred praznikom posti. Na osrednji državni praznik je skupina prostovoljcev v okviru pobude Naša domovina začela opozarjati že pred desetletjem. Spletna stran (www.nasadomovina.si) in plakati s plapolajočo nacionalno trobojnico so vabili k postu in molitvi za domovino.

Devet dni pred praznikom se začne takoimenovana devetdnevnica, v okviru katere so molitvena srečanja po vsej državi. Zadnji dan pa je molitev še bolj intenzivna, skupaj s postom. Poleg katoliških skupin in župnij, ki vodijo posamezne molitvene ure, najdemo tudi posvetne organizacije kot sta Združenje krščanskih poslovnežev Slovenije in NSi. Mnoga večerna bogoslužja pa se na predvečer praznika nadaljujejo s kresovanjem ali proslavljanjem dneva državnosti.

Maše za domovino so posebej v zahodnih državah nekaj povsem običajnega. Udeležujejo se jih tudi mnogi najvišji politiki, ki sicer niso verni. Ameriški predsednik Barack Obama, ki je idol mnogih slovenskih levičarjev, je, denimo, za dan molitve za domovino izrekel: »Pridružujem se državljanom naše nacije v molitvi v skladu s svojo vero in vestjo za velike svoboščine in dobre stvari, kakor tudi prosim Boga, da bi nas še naprej vodil, ščitil in se nas usmilil.« V skladu z ameriško tradicijo predsednik ne misli samo na Boga, kot ga poznajo kristjani, muslimani in judje, ampak tudi vsi drugi verujoči.

Bogdan Vidmar, duhovnik in publicist, ki je pri pobudi od vsega začetka, pravi, da je treba moliti tudi za politike, ne glede na njihov svetovni nazor: »Molimo za dobro vlado, kajti od nje je odvisna usoda državljanov in prihodnost države.«

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več