Najstarejši priimki na svetu so beneški in – slovenski (intervju)

“Slovenci smo lahko ponosni, da so naši priimki med najstarejšimi na svetu. Leta 1090 so nastali prvi priimki v Benetkah, malo kasneje pa že tudi na Tržaškem in v Slovenski Istri. Imamo torej starejše priimke kot Angleži, Nemci in Francozi,” je za Radio Trst A povedal profesor zgodovine Tino Mamić. V intervjuju z Alenko Florenin je odgovarjal na vprašanja o svoji novi knjigi Priimki, njih izvor in pomen, pa tudi o sebi. Oddaja Srečanja je bila na sporedu slovenskega programa italijanske nacionalne radiotelevizije RAI. Oddaji lahko prisluhnete tudi tukaj:

Mamić je povedal, kdaj se je začel ukvarjati s priimki in zakaj je ustanovil prvo rodoslovno agencijo v Sloveniji. Opisal je, kako in zakaj so nastali priimki. S primeri je ponazoril tudi, kako je nastal določen priimek. Začel je že zbirati gradivo za drugo knjigo. “V času, ko dajemo ženskam vsakovrstne pravice, pa si ženske ne vzamejo več pravice, da bi nosile priimke s svojimi končnicami. To je bogastvo našega jezika, posebnost, in je škoda, da je praktično povsem izginilo,” je rekel Mamić. In dodal: “Hvaležen sem Mohorjevi, da je knjigi dal razmeroma nizko ceno, saj to pomeni, da jo bo prebralo več ljudi. Samo s spoznavanjem korenin bomo bolj cenili sebe in si dvignili samozavest.”

Napovedal je tudi, da bo prva predstavitev knjige v Ajdovščini v soboto, 6. junija ob 20. uri v domu krajanov.

Knjigo lahko naročite po pošti na www.mohorjeva.it. Lahko jo dobite tudi pri avtorju, po želji tudi s podpisom in/ali posvetilom: info@tinomamic.eu ali 031 646 870.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več