Največji slovenski slikar

V portugalski Fatimi je slovenski slikar ustvaril zlati gigantski mozaik, ki ga letno vidi več milijonov romarjev in turistov z vsega sveta. Enajst (11) milijonov ljudi pa vsako leto vidi poslikavo istega slikarja na fasadi starodavne cerkve v Lurdu.

Kolumna je v prvih štirih urah po objavi na portalu Domovina.je imela že več kot 1500 unikatnih bralcev, čeprav je šlo za nedeljsko jutro.

Kljub temu slikar v Sloveniji ni doživel velike medijske pozornosti. Lahko stavimo, da večina Slovencev, ki se preživlja s kulturo, ne zna napisati niti njegovega imena.

Še več, nekateri, tako na skrajni levici kot na skrajni desnici, umetnika, ki je ustvaril velikanski mozaik celo v Vatikanu, na moč kritizirajo. Pravzaprav se s tem ponavlja zgodba največjega slovenskega pesnika Prešerna. In največjega slovenskega arhitekta Plečnika. Zgodba največjega slovenskega slikarja, Marka Ivana Rupnika.

Ta teden je ameriški predsednik Donald Trump s svojo soprogo, Slovenko Melanijo, obiskal cerkev v ZDA, ki jo je poslikal Marko Rupnik. Fotografije ameriškega prvega para, klečečega pred Rupnikovim mozaikom, so obšle svet. Pri nas pa tega večina medijev niti opazila ni. Slovenka iz Bele hiše je v slovenskih medijih persona non grata. Omenjajo jo kvečjemu, ko se je treba iz nje norčevati.

Celotna kolumna je objavljena na portalu Domovina.je: KLIK.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več