V zakulisju medijev in politike

Igor Gošte: V zakulisju

Pisatelj in pesnik Igor Gošte, dolgoletni urednik zasavske lokalne televizije ETV, se je pred dvema letoma znašel na cesti. Ob tem bi vsak, ki pozna slovensko medijsko krajino, najprej pomislil, da gre za desnosredinskega novinarja, ki ni bil po volji levičarskim urednikom in lastnikom. Ali obratno. Ali da je bil lastnik nezadovoljen s kakovostjo novinarjevega dela. Česa drugega si nihče ne bi mogel predstavljati. Da bi šef, ki z novinarjem deli podobne, demokratske vrednote in je z njegovim delom zadovoljen, novinarja odpustil, se zdi povsem neverjetno. A se je zgodilo ravno to.

Goštetu je namreč demokracija sveta: zato bo kritiziral vse nedemokratične prakse tako politikov iz krogov nekdanje partije kot novih demokratov. Korupcija je pač korupcija, ne glede na to, kdo jo zagreši. In tako se je Gošte znašel na cesti, ker je višji v »ravni poveljevanja« pritisnil na lastnika. A ni šlo le za odpoved, ampak so to pospremili tudi mnogi internetni čivki politikov, polnih manipulacij.

Gošte je vse to popisal v knjigi V zakulisju. Ne s kakšno posebno grenkobo, saj je počakal dve leti, ampak z željo pokazati drugo plat. Zakulisje slovenskega političnega in medijskega odra. Tako je nastala pripoved, mestoma napeta kot politična kriminalka.

Seveda je vse povedano iz prve roke in gre zato za osebni pogled. A kdor Gošteta pozna, ve, da je knjigo napisal poštenjak, ki po duši ni maščevalen in noče svojih pogledov nikomur vsiljevati. Zato so nekateri opisi njegovih preganjalcev gotovo manj kritični kot bi bili, če bi jih napisal slehernik. V uvodu v knjigo je tako napisal, da se opravičuje, če je koga užalil – želel je popisati samo golo resnico ob spoštovanju do vseh omenjenih. Kot bralec lahko potrdimo, da mu je zapisano povsem uspelo. Brez vsake jeze in brez želje po maščevanju. Kar je sicer med slovenskimi politiki dokaj pogosto.

Gošteta so politiki skušali utišati, a se jim ni izšlo. So ga onemogočili, to pa drži. Zelo so mu zožili tudi medijski prostor. A njegov glas je vendarle ostal. Roko so mu ponudili na tedniku Reporter, kjer je lahko začel redno honorarno pisati. Pomagali so njemu, hkrati pa ohranili njegovo novinarstvo ustvarjanje, kar je, posebej v teh časih, doprinos k medijski svobodi in demokraciji. Po drugi strani pa je v svojem slogu, z veliko ljubeznijo do svojega Zasavja, nadaljeval s snemanjem oddaj in pogovorov, ki se predvajajo na internetu in nekaterih lokalnih televizijah. Na prvi pogled gre za male zgodbe. Ko pa jim prisluhneš, najdeš v njihh mnoge velike resnice in modrosti. Edina njihova »napaka« je, da se dogajajo izven kroga ljubljanske obvoznice.

V ozadju Goštetovega izgona z mesta urednika ETV je sedanji predsednik vlade Janez Janša. Tega ni treba kaj posebej dokazovati, saj lahko tudi človek, povsem nevešč interneta hitro ugotovi, kaj je Gošte v življenju naredil in kaj je o njem Janša napisal. Gošte je na svojo televizijo vabil mnoge demokratične politike in kulturnike, ki jih levičarski mediji povsem ignorirajo. Opozicija, posebej SDS, je leta in leta edina povabila s kake televizije dobivala od Gošteta. Kako je to pomembno v tej rdeči medijski puščavi, vodilni v SDS in NSi zelo dobro vedo. Zato so mu v SDS večkrat ponujali, da bi zanje kandidiral na volitvah.

Gošte je Janši pred ustanovitvijo Nove24tv jasno povedal, da to ni modra poteza. Najprej zaradi podhranjenosti vseh slovenskih medijev demokratične usmeritve, ki bodo tako dobili še manj drobtinic, saj jih bodo morali deliti z zelo drago televizijo. Tako se je zgodba začela. Končala se je, da je Janša besno napadel njega in njegovega intervjuvanca, bivšega poslanca, ki je bil izjavil, da sta bila Bajuk in Janša v času prve Janševe vlade skregana. To sicer ni bila nobena novost, saj so to vedeli vsi boljši politični analitiki. In to še danes znajo potrditi mnogi, ki so sodelovali v vladnih kabinetih. Janša je vse skupaj na tviterju označil za laž. In pritegnila mu je množica njegovih anonimnih somišljenikov, ki jih je sicer po mojih podatkih precej manj kot ustvarjenih profilov. Za nekoga v Janševi bližini sem slišal, da ima kar deset mobilnih telefonov.

Goštetova knjiga »posameznih dogodkov in pogovorov, kot se jih spomni« je zelo dragocena za vse, ki jih zanima politika. Za leve in desne. In za tiste, ki razglašajo, da niso ne eno ne drugo. Posebej pa je knjiga zanimiva za politične akterje in analitike. Zanje je Janez Janša, po mojem mnenju najbolj sposoben slovenski politik po Antonu Korošcu, zagonetna osebnost, ki jo le redki dobro poznajo. Knjiga seveda ne odgovari na vprašanje, zakaj JJ že leta vleče določene poteze, za katere nimamo pojasnil. A kljub temu o njemu pove veliko. Predvsem veliko tistega, česar JJ ne bi hotel povedati.

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več