Sledi korakov: Kako so nastali priimki, intervju s Tinom Mamićem

Tino Mamić je profesor zgodovine in znani novinar, ki je odraščal v Šturjah na Vipavskem. Zdaj živi v Kopru, z ženo imata pet otrok. Tino živi od izdelovanja družinskih dreves. Je avtor štirih zanimivih knjig. Tako je nastal tale intervju: KLIK.

V soboto je v Ajdovščini predstavil svoje najnovejšo knjigo z naslovom Priimki, njih izvor in pomen. Knjiga je izšla pri Goriški Mohorjevi družbi. V pogovoru je pojasnil, kako daleč nazaj sploh sežejo naši priimki. Predstavil je svoje raziskovalno delo, tako na področju pisanja zadnje knjige o priimkih, kot tudi, kako mukotrpno delo je izdelovanje rodovnikov oziroma družinskih dreves.

Med predstavitvijo je spregovoril tudi o nekaterih najbolj zanimivih slovenskih priimkih. Knjiga je zanimiva tudi zato, ker ne gre le za golo naštevanje priimkov, ampak za poglobljene zapise o posameznih priimkih, o tistih, ki te priimke nosijo in še marsikaj zanimivega izvemo ob prebiranju knjige. Vse zapisano sloni na trdnih, zgodovinskih in preverjenih virih in dokumentih. Istočasno pa so zapisi o priimkih dovolj poljudni, da so zanimivi tako za strokovnjake kot za preproste bralce, ki o tej temi morda ne ved(m)o veliko.

Tokrat je opisanih nekaj manj kot 100 priimkov, upajmo, da bo kmalu zunaj tudi knjiga, kjer bo popisanih spet vsaj toliko priimkov in potem še tretja, četrta… Ja, priimkov je pri nas veliko. Manj takih, kot je Tino, ki bi zavihali rokave in jih raziskali in o njih napisali knjigo.

Intervju na internetu: KLIK

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več