Globoka država je pokazala svojo formalno moč

Danes se mi je zazdelo, da sem v kaki južnoameriški  državi, kjer je vojska ravno prevzela oblast. Najprej me novinarka nekega večjega medija pokliče za izjavo, a sem jo moral zavrniti, saj ne bom sodeloval pri tem, da moje izjave tržejo iz konteksta. Potem sedem k računalniku, da bi izvedel, kaj se dogaja, saj sem bil ves dan v rodovnikih.

Pet portalov sem moral odpreti, da sem izvedel, kaj se dogaja. Vse je napisano tako hermetično in nejasno, da težko najdeš dejstva. Že po dveh uvodnih stavkih pa takoj vidiš, za koga politično navija posamezni pisec.

Ko sem slednjič ugotovil, da so nekateri mediji, tesno povezani z levičarsko politiko, vsi vedeli, da bo policija aretirala ministra, policijski minister pa ne, sem se zgrozil. Minister Aleš Hojs je videl, da vozi avto, kjer se volan vrti v prazno, stopalka za zavoro pa se ne odziva. Zato je reagiral odločno, odgovorno in pokončno. Nepreklicno je odstopil.

Prijatelj, ki so mu po izvolitvi Janše za mandatarja ponujali neko pomembno funkcijo, je rekel, da nima smisla lotiti se stvari, če nimaš vzvodov moči. Na ministrstvih in v državnih organih namreč deluje rdeča birokracija, proti kateri nimaš praktično nobene moči. Takrat nisem bil prepričan, da se je odločil prav. Danes vem, kako presneto prav je imel. Tudi sam sem zapustil profesionalno novinarstvo, ker ni imelo več nobenega smisla.

Zadnje tedne sem večkrat poudaril, da bi aktualna vlada morala začeti strukturne reforme in za razliko od vseh svojih demokratičnih predhodnic udariti po mizi. Sicer jo bo globoka država pokončala. Nisem si mislil, da je globoka država tako močna in da se bo to zgodilo tako hitro.

Janez Janša je postal očitno prenevaren za globoko državo.

Seveda je oteževalna okoliščina korupcija, katere so osumljeni njegovi vladni partnerji. Veliko sumov je tudi v bližini SDS. Če se bo vse to raziskalo, je to prav, seveda. A preiskave zoper korupcijo politikov ne morejo voditi ne skorumpirani mediji ne politični nastavljenci v državnih organih.

Nikoli nisem še uporabil primere, da je v Sloveniji kot v Avgijevem hlevu. Danes pač. Slovenija se po letu 1991 še nikoli ni znašla v taki nevarnosti kot je danes. Nikoli ni bila še tako ogrožena naša svoboda in demokracija. Rdeča mafija je pokazala vso svojo moč.

Če kdaj, je treba zdaj moliti za domovino.

Odstopna izjava ministra Hojsa, ki pove več kot mediji.
Foto: Aleš Hojs
Izjava premierja Janeza Janše, ki so jo mediji le tu in tam na kratko omenili.
Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več