NOVO: Koprska škofija ima novega zavetnika, Hieronima

Iz neuradnih virov blizu koprske škofije smo izvedeli, da bo 26. septembra škofija dobila novega patrona, sv. Hieronima. Sedaj je zavetnik sv. Jožef Delavec, ki so ga izbrali ob obnovitvi škofije v 70-ih letih prejšnjega stoletja. Takrat so ime verjetno izbrali deloma tudi zaradi komunističnega režima, ki je Cerkev preganjal. “Malo socialistično zveni, mar ne” je hudomušno povedal neimenovani cerkveni dostojanstvenik.

Primorski svetnik

Sv. Hieronim v resnici ni novi patron, saj njegovo češčenje na Primorskem izvira že iz antike. Svetnik in prvi prevajalec Bibilije v latinščino je bil namreč doma iz Stridona v Dalmaciji, neznanega kraja, ki ga lahko iščemo v zaledju Reke na Primorskem v današnji Sloveniji.

Koprska škofija je sv. Hieronimu zadnja leta posvetila veliko pozornosti, saj se spominjamo 1600. obletnice njegove smrti. V krščanstvu pa smrt, posebej za svetniške osebnosti, pomeni praznik, saj je to odhod v nebesa.

Hieronim, mož s Krasa

Eden od štirih velikih zahodnih cerkvenih učiteljev sv. Hieronim je bil rojen okrog leta 345 umrl pa je 30. septembra leta 419 ali 420. Prof. dr. Rafko Valenčič, primorski duhovnik in avtor knjige Sveti Hieronim – mož s Krasa, je dal pobudo, da škofija lani in letos slovesno obeležuje to obletnico. V koprski škofiji je Hieronimu posvečenih šest podružničnih ali romarskih cerkva: Bošamarin – župnija Koper-stolnica, Čelje – župnija Ilirska Bistrica, Koritnice – župnija Knežak, Kozana – župnija Biljana, Nanos – župnija Podnanos, Topolovec – župnija Sočerga. 

Prav na Nanosu bo tudi prvi shod po sprejemu novega zavetnika v nedeljo 27. septembra opoldne.

Kaj bo poslej s sv. Jožefom Delavcem, ni jasno. Običajno postanejo zavetniki, ki se jih zamenja, sozavetniki. Izjemno priljubljeni svetnik Jožef bo tako verjetno še naprej ostal sozavetnik koprske škofije.

Več o priljubljenemu svetniku pa v naslednjih dneh na portalu www.vipavska.eu.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več