Slovenci izdelali svetovno protikoronsko zastavo

Fotografija s spletne strani Heraldice Slovenice: http://www.heraldica-slovenica.si

Protikoronska zastava, ki so jo zasnovali slovenski zastavoslovci, se je prijela. Uporabili so jo tudi na mobilni aplikaciji Ostani zdrav.

Naj se spomnimo. V Društvu Heraldica Slovenica so bili veseli pobude, da podpora junaškim zdravstvenim delavcem dobi še svojo simbolno upodobitev z zastavo. S kraljeve palače v Bruslju in mnogih drugih stavb so bile tako izobešene zastave, ki so bile povsem bele. Vendar pa sodobno zastavoslovje za belo zastavo že pozna močno simboliko, ki je pognala močne in globoke korenine v našo družbeno zavest. Bela zastava napoveduje predajo, odločitev odnehati ali prošnjo po pregovarjanju. Trdno smo prepričani, da zdravstveni delavci skrajne napore vlagajo v nasprotno smer – ne predajajo se, ne odnehajo in z boleznijo gotovo nočejo pregovarjati. “Tako smo v Heraldici Slovenici obstoječo pobudo nadgradili s simboličnim prikazom upanja, ki združuje vse ljudi: zmaga zdravstva nad epidemijo Covid-19. Na obstoječe belo polje smo postavili simbol zdravstvenih delavcev (Asklepijevo palico), ki se vzpenja nad prevrnjeno in premagano krono (lat. corona),” je povedal Aleksander Hribovšek, ki vodi zastavoslovno in grboslovno društvo Heraldica Slovenica.

Društvo Heraldica Slovenica je del Fédération internationale des associations vexillologiques (FIAV) in ima dobre povezave po vsem svetu, zato je šel glas o protikorona zastavi v deveto vas zelo hitro. Še posebej tudi zato, ker naslednje leto organiziramo prvi mednarodni kongres zastavoslovja v slovenski zgodovini, ki bo načrtno sovpadel z zaznamovanjem 30-letnice Slovenije in njene zastave. Svetovna strokovna javnost je zato zelo pozorna, kaj se dogaja pri nas.

Hribovšek, ki je simbola v podporo boju proti koronavirusu, pravi, da njihovo društvo z veseljem sprejema nove člane. Več o tem na internetu: KLIK
Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več