Obletnica odhoda Davida Tasića

Skorajda povsem brez javnih omemb je minila obletnica smrti Davida Tasića, osamosvojitelja in člana velike četverice JBTZ. Eden redkih, ki se je spomnil nanj, je bil duhovnik Janez Turinek.

Pokojni novinar Mladine Tasić je bil leta 1988 aretiran skupaj z Janezom Janšo, Ivanom Borštnerjem in Francijem Zavrlom zaradi izdaje tajnih vojaških dokumentov, o neustavni in nelegitimni vlogi vojske v Jugoslaviji. Na vojaškem sodišču v Ljubljani je bil obsojen je bil na pol leta zapora, višje vojaško sodišče pa mu je kazen podvojilo.

Tasić v Šempetru pri Gorici

Procesa proti JBTZ je sprožil zlom komunizma v Sloveniji. Dve leti kasneje so bile prve demokratične volitve in referendum o osamosvojitvi.

Zaprt v samici

Tasić je bil dva meseca v samici vojaškega zapora, nato pa še dva meseca v civlinem zaporu na Igu.

Leta 1989 je zapustil uredništvo Mladine, ki je s pisanjem začelo podpirati stranke preoblečenih komunistov. Ustanovil je Založbo Karantanija. Najprej je objavljal aktualna publicistična in literarna dela, ki so bila prepovedana ali zamolčana v času komunizma (Topla greda Marjana Rožanca, Črna maša za pobite v Rogu Tineta Debeljaka), nato pa se je usmeril v slovensko klasiko.

Falerist

Aktivno se je ukvarjal tudi s pomožno zgodovinsko vedo faleristiko in ustvari več reprezentativnih zgodovinskih zbirk odlikovanj iz obdobja komunistične in kraljevine Jugoslavije, kraljevine Srbije, kraljevine Črne Gore in Austro-Ogrskega cesarstva.

Vedno prijazni David Tasić Foto (c): Tino Mamić

Franci Zavrl, eden od četverice, ki ga politiki na desni sredini danes umeščajo na trdo levico, je lani ob Tasićevi smrti v Mladini zapisal: “Dva povsem nasprotna bregova in David med njima. Desni in levi. Trideset let po JBTZ.

David je imel svoja prepričanja. Etikete »janšista« mu ni bilo mogoče prilepiti, a se je za Janeza vseeno izpostavil. Bil je prebivalec obeh svetov: lahko je bral Mladino in dal intervju za Demokracijo. Zato sem ga cenil. Bil je eden redkih, s katerimi sem lahko odkrito polemiziral, in na telefon se je oglasil, tudi če se nisva strinjala. Nisva obračunavala po medijih, ampak ob pijači.

David je bil borec za demokracijo in osamosvojitelj. Slovenec in Srb. Naš in njihov. Ni ga bilo mogoče preprosto popredalčkati.

David je imel stališča. Razmišljal je. Imel je svoje mnenje. Bil je kritičen, a toleranten do različnosti in nestrpen do krivic. Bil je dobričina in hud kritik v eni osebi. Tudi zoprn je bil in prijazen.”

Veliko srce, ki je omagalo

Igro Omerza pa je za RTVS dejal: “Morda je zanimivo, da je celo Aleksander Vasiljević, brezkompromisni in visoki oficir KOS-a (hudo so se ga bali celo znotraj vojske), ki je na Metelkovi zasliševal priprtega Davida, o njem kasneje podal prijazno oceno, nekako v smislu, da mu je bil Tasič simpatičen, čeprav trd zasliševanec. Preko JBTZ se je David zapisal z velikimi črkami v našo zgodovino, prijatelji pa se ga bomo radi spominjali in ob tem pogrešali njegovo veliko srce, ki je žal prehitro omagalo.”

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več