Bodimo kristjani z dejanji!

Jurij Paljk Foto (c): Novi Glas

Da ima prilika o treh služabnikih “tudi danes veliko aktualnost”, je papež Frančišek dejal vernikom med nagovorom minulo nedeljo, 15. t. m., opoldan, na Trgu sv. Petra v Vatikanu in nadaljeval: “Danes, na svetovni dan revežev, ta prilika še posebej velja, ko nam kristjanom Cerkev pravi: ‘Ponudi svojo roko revežu. Ponudi svojo roko revežu.’ V življenju nisi sam. So ljudje, ki te potrebujejo. Ne bodi sebičnež. Ponudi svojo roko revežu. Kot človeška bitja smo vsi od Boga prejeli ‘dediščino’, človeško bogastvo, kakršno koli že. Kot Kristusovi učenci pa smo prejeli vero, evangelij, Svetega Duha, zakramente in toliko drugih stvari. Te darove je treba uporabiti, da bi delali dobro, da bi delali dobro v tem življenju v služenju Bogu in bratom. Danes ti pravi, nam pravi Cerkev: ‘Uporabljaj to, kar ti je dal Bog, in glej reveže, glej jih. Veliko jih je. Tudi po naših mestih, v središču našega mesta jih je veliko. Delajte dobro!’ Mi včasih mislimo, da biti kristjani pomeni ne delati slabo. Ne delati slabo je dobro. Toda ne delati dobro ni dobro. Delati moramo dobro, iti iz sebe in pogledati, gledati na tiste, ki potrebujejo pomoč. Veliko lakote je tudi v osrčju našega mesta. Mi pa večkrat vstopimo v logiko ravnodušnosti. Revež je tam in mi ga gledamo z druge strani. Ponudi svojo roko revežu. Kristus je! Da, nekateri pravijo: ‘Toda, ti duhovniki, ti škofje nam govorijo o revežih, o revežih… Mi pa hočemo, da nam govorijo o večnem življenju! Poglejta, brat in sestra, reveži so v osrčju evangelija in je Jezus, ki nas je učil govoriti revežem, je Jezus, ki je prišel za reveže. Podaj svojo roko revežu. Veliko stvari si prejel in ti bi pustil, da tvoj brat, tvoja sestra umreta zaradi lakote?”

Jasne papeževe besede odmevajo v svetu, čeprav se sam zaveda, da ga nekateri nočejo-nočemo slišati, ko govori o revežih, in je to tudi povedal, predvsem pa je v minulih dneh velikokrat dejal, da je še posebej v času pandemije treba imeti plemenit odnos do sočloveka, še posebej do revežev, starejših, bolnih, odrinjenih.

Prav tako je velikokrat opozoril, da se moramo vsi zavzemati, da bo cepivo proti virusu covid-19 dostopno vsem ljudem in ne samo bogatim! 

“Danes v teh časih negotovosti in krhkosti ne zapravimo življenja tako, da mislimo samo nase, z držo ravnodušnosti … Na koncu življenja bo vsekakor razkrita resničnost. Minila bo varljivost sveta, kateremu so uspeh, moč in denar dajali smisel bivanja. Ostala pa bo ljubezen. Torej tisto, kar smo podarili, bo prišlo na dan kot pravo bogastvo. Ono bo propadlo, vstala pa bo ljubezen,” je dejal papež Frančišek med slovesno mašo v baziliki sv. Petra, končal pa je z besedami, ki morajo biti za nas kristjane obveza in vodilo življenja: “Bratje in sestre, prosimo za milost, da ne bomo kristjani le z besedami, ampak z dejanji, da bi obrodili sad, kakor je želel Jezus. Tako naj bo.”

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več