Izšla je nova Vipavska

Izšla je nova, adventna, 12. številka časnika Vipavska. Prvi izvodi, vseh je bilo natisnjenih 10.100, bodo v poštnih nabiralnikih že danes.

Nekaj naslovov člankov:

BIA prodana za 360 milijonov, Hieronim – novi primorski zavetnik, intervju z ministrom Jernejem Vrtovcem, intervju z dr. Alešem Štrancarjem, Pismo iz Etiopije, Kako gre vama v spolnosti?, Zakaj je na Zahodu spolnosti vse manj in manj, osmrtnice. Ekskluziva je tudi članek o zgodovinskem odkritju, da je vas Stomaž bila prvič omenjena že leta 1481, ne pa leta 1507 kot je to veljalo doslej. Pozornost bo vzbudil članek o Marku Ivanu Rupniku, zamolčanemu slikarju svetovnega formata, ki se mu ponavlja zgodba Prešerna.

Letošnji prvi dve številki (aprila in junija) so dobila vsa gospodinjstva občin Ajdovščina, Vipava in Komen. Decembrsko številko pa bodo dobila, poleg vipavskih in ajdovskih, še  vsa gospodinjstva v poštnih okrajih Šempas, Renče, Volčja Draga, Branik in Prvačina. Z izjemo poštnih nabiralnikov z rumeno nalepko in tistih, ki so naslovljeni na pravne osebe.

Nekaj deset izvodov pa bo na voljo tudi v ajdovski Lavričevi knjižnici. Lahko pa se Vipavsko tudi posebej naroči kamorkoli po Sloveniji. Cena izvoda je 5 evrov.

Slovenski rod

Vipavska bo že četrtič imela prilogo Slovenski rod, ki se je v letošnjem letu dokončno oblikoval v samostojni portal in v samostojno tiskano prilogo. Lani je zaživel kot rubrika internetnega portala www.vipavska.eu. Zaradi naraščajočega obiska pa se je 2. aprila 2020 Slovenski rod osamosvojil.

Zgodovinski in rodoslovni portal je posvečen izključno dediščini in koreninam ter sodobnim prikazom preteklosti. Zaradi velikega zanimanja iz tujine, posebej iz ZDA in Italije, portal ne objavlja več samo vipavskih tem, ampak vseslovenske. Hkrati pa ostaja njegova specializacija Vipavska, ki se tako tudi bolj promovira v kulturnem in turističnem smislu. Največ člankov je zato še naprej posvečeno ravno Vipavski in Primorski. Spletna stran ima tudi različice, prevode v pet tujih jezikov: angleščino, nemščino, italijanščino, španščino in hrvaščino.

Obisk portala Slovenski rod je bil večji od pričakovanega. Po dveh mesecih, julija 2020, je že dosegel mesečni obisk 2000 unikatnih obiskovalcev. Zaradi dveh drastičnih omejitev dosega sledilcev, ki sta ga poleti in jeseni izvedla Facebook in Twitter, je branost poleti upadla. Trend rasti pa je spet naraščajoč.

Veliko več obiskovalcev pa ima portal Vipavska.eu. Tudi tu je trend že od vsega začetka naraščajoč, je pa strmo rast ustavila prej omenjena akcija obeh spletnih omrežij z dvema drastičnima omejitvima dosega objav.

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več