Zbrali smo pogum

30-letnica samostojnosti naše države v primerjavi s sto ali celo več stoletno zgodovino večine držav v naši soseščini res ni veliko. A po drugi strani je bilo teh trideset let obdobje, ko smo se zaradi pestrega zgodovinskega dogajanja (vstop v Evropsko unijo, vključitev v zvezo NATO…) pogosto pozabili ozreti nazaj in se spomniti na nastanek naše države, potek osamosvajanja, pa tudi vzroke zanj in njegove posledice. Posebej to velja za mlade, ki ob tempu današnjega življenja in globalizacijskih trendih pogosto pozabljajo, da so se nam pred vsega tridesetimi leti uresničile sanje in je Republika Slovenija postala samostojna država.

V Parku vojaške zgodovine, Arhivu Republike Slovenije in Zavodu Republike Slovenije za šolstvo so zato združili moči in skupaj pripravili pedagoško zgodovinski projekt, s katerim želijo učencem in dijakom približati  zgodovinsko temo osamosvajanja naše države, ki je v šolah velikokrat zanemarjena.

V okviru projekta pripravljajo spletno razstavo, tri krajše izobraževalne filme ter e-učno gradivo za šolarje in učitelje. Vse omenjeno se deli na tri sklope vezane na tri ključna obdobja iz zgodovine osamosvajanja, in sicer:  čas plebiscita za samostojno in neodvisno Slovenijo, obdobje osamosvajanja  s sprejetjem osamosvojitvenih aktov in razglasitve samostojnosti ter čas vojne za obrambo samostojnosti in suverenosti. Prvi del projekta je že dostopen, saj so z njim 23. 12. 2020 na 30-letnico plebiscita,  na katerem se je velika večina Slovencev odločila za samostojno in neodvisno državo, začeli praznovanje jubilejnega leta. V pomladnih mesecih leta 2021 bo pripravljen drugi del, v sklopu katerega bodo predstavljeni bistveni dogodki osamosvojitve Slovenije z vrhuncem 26. junija 1991, ko je bila v Ljubljani, na trgu pred stavbo takratne skupščine, razglašena samostojna država. Končno poglavje pa bo oris vojne za Slovenijo z odhodom zadnjega vojaka JLA iz Slovenije. Navedeno gradivo bo v celoti dostopno na spletni strani www.zbralismopogum.si.

Logotip projekta in z njim povezana grafična podoba razstave je sestavljen iz tridesetih lipovih listov razvrščenih v krogu. Lipov list je eden ključnih grafičnih simbolov obdobja osamosvajanja, simbol slovenstva in eden od elementov, ki so gradili našo nacionalno identiteto. Postavitev v krog, ki ga listi sklepajo nakazuje enotnost in demokratičnost, saj gre za enakomerno razporejene elemente orientirane okoli istega središča – cilja in retrospektivno – začetka. Koncentrična kompozicija deluje enotno, jasno in pogumno. Izbor barv v podobi spletne razstave pa se navezuje na barvno paleto komunikacijskih gradiv iz obdobja osamosvajanja.

Celoten projekt je poimenovan »ZBRALI SMO POGUM«. Jugoslavijo so konec osemdesetih let, ob brezupnem gospodarskem stanju in gromozanski inflaciji, pretresale nacionalne in družbene napetosti. Ob hkratnem sesutju sovjetskega komunističnega imperija se je pojavila enkratna zgodovinska priložnost. Kar smo v tistih dneh potrebovali je bil prav pogum – najprej posameznikov, ki se niso zbali stopiti naprej in za seboj potegniti celotnega naroda, ki se je z vero v boljšo prihodnost odločil za samostojno in neodvisno demokratično državo ter jo ubranil v vojni, ki je sledila. Rdeča nit celotnega projekta je zato prav pogum, ki smo ga pokazali v času osamosvajanja in dokazali v času zmagovite vojne.

Na spletni strani www.zbralismopogum.si je  na voljo kratek igrano-dokumentarni film o plebiscitu, v katerem je učence in dijake nagovoril tudi predsednik republike Borut Pahor. Ogled filma naj bi mladim, ki so v teh dneh zaradi pouka na daljavo prikovani za svoje elektronske naprave, predstavljal nekakšen uradni začetek jubilejnega leta in jih, ob izostanku šolskih proslav, uvedel v praznovanje 30-letnice samostojnosti.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več