Ministrica in premier, lepo prosim, pomagajta našim otrokom

V imenu otrok, staršev in učiteljev zato javno, vljudno in lepo prosim šolsko ministrstvo, gospo ministrico Simono Kustec, in vlado premierja Janeza Janše, da vsaj med korono za četrtino zmanjšajo obseg učne snovi. Ne le prosim. Rotim.

Čeprav še nisem srečal Abrahama, sem pripadnik generacije, ki je hodila v šolo sama. In se učila sama. In iskala inštrukcije sama. In pisala nalogo sama. Nisem iz generacije otrok, katerih starši med seboj tekmujejo v izdelovanju plakatov.
Čeprav s soprogo od otrok zahtevava samostojnost, se nama je sistem s korono sesul. V nižjih razredih otroci šolanja na daljavo ne zmorejo sami. Pika.
Soproga z našim tretješolcem preždi cele dneve na “izumih” na “čerunalniku”, kot to zadevo imenuje naš štiriletnik. In uživa, ker se igra, da tudi on hodi v šolo. Tako kot so se igrali tudi vsi njegovih predhodniki. In tako kot smo se igrali mi pa verjetno tudi vi. In kakšen je ta šolski sistem, da to navdušenost v otrocih uniči v letu ali dveh? Kako je možno, da naši šolniki vsako novo generacijo ukaželjne mularije v treh letih spremenijo v prisilne delavce? Vsi petletniki si namreč želijo v šolo. Kako, da ta želja v nekaj kratkih letih izzveni?
Bom ponovil za strokovnjaki, ki že desetletja govorijo, da je obseg šolske snovi v slovenskih šolah treba zmanjšati najmanj za četrtino, mogoče celo za polovico. Snovi je namreč preveč, zato učitelji nimajo časa za utrjevanje, otroci se napiflajo in hitro pozabijo. To ne pomeni zmanjšanja števila ur, ampak le to, da imajo otroci in učitelji več časa za utrjevanje. Torej, namesto da otroci za domače branje berejo knjigo Dese Muck, naj raje trikrat preberejo Cankarjevo črtico. Na kratko povedano.
Če bi ministrica sedaj zmanjšala obseg snovi, na en mah ne bi ubila le dveh muh, ampak vsaj štiri. Zmanjšanje obsega snovi bi bil zastonj poskus, kako slovensko šolstvo približati finskemu. Razbremenila bi učitelje, med katerimi zaradi preobremenjenosti mnogi pregorevajo. Razbremenila bi starše, ki zaradi šole, ne pa zaradi korone ne morejo delati. To bi pomagalo tudi gospodarstvu, ki trpi posledice tudi zaradi novih velikih obveznosti staršev. Prvošolcev je 21.000 – to pomeni, da je zaradi šole za polni delovni čas “zaposlenih” vsaj 60.000 slovenskih mam.
V imenu otrok, staršev in učiteljev zato javno, vljudno in lepo prosim šolsko ministrstvo, gospo ministrico Simono Kustec, in vlado premierja Janeza Janše, da vsaj med korono za četrtino zmanjšajo obseg učne snovi. Ne le prosim. Rotim.
Celotna kolumna je objavljena na portalu Požareport: KLIK

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več